Vakantie in eigen stad

Ooit woonde ik in de binnenstad. Zomers werd mijn buurt overspoeld door toeristen, toeristen op de fiets, toeristen op mijn stoep, toeristen in de supermarkt, toeristen overal. Om niet gillend gek te worden zat er maar één ding op: aanpassen, […]

Plukgeluk

‘Het liefst pluk ik eetbare dingen. Je zou het misschien niet verwachten, maar overal in de stad vind je eetbare planten en vruchten. Zo groeien er hazelnoten in de Pythagorasstraat en kun je appels en tamme kastanjes plukken langs de Ringdijk. Achter de kazerne in de Sarphatistraat kun je walnoten rapen. In mijn buurt wemelt het van de bramen.’

Henk Spaan: ‘Lijdend voorwerp’

Er wordt gesproken van ontlezing, van analfabetisme zelfs. Dat zijn reële problemen die weinig te maken hebben met al of niet lezende onderwijzers. Er duiken op scholen allerlei vakken op die te maken hebben met ‘creativiteit’, ‘zelfexpressie’ of ‘spelen’, uitwassen van Maria Montessori. 
Complete column: debrugkrant.nl

Besodemieterd

Eén keer gingen we naar de Bilderdijkstraat naar een ‘beddenpaleis’. Daar moest je begeleid proefliggen, geholpen door de verkoper. Hij kon zien of het matras bij ons paste of niet. Gek genoeg paste het duurste matras het beste bij ons.
Column van Henk Spaan op debrugkrant.nl

Geen auto’s meer

Iemand van GroenLinks die verkeersmaatregelen aankondigt zou ik een optreden in Toomler aanraden. Daar valt veel succes te boeken. Alleen vergiste ik me: Melanie van der Horst is van D66, haha. Ze komt uit Alkmaar. Zij wil de Stadhouderskade afsluiten, de Amstelveenseweg dichtgooien en, om nog maar wat te noemen, ze wil de Berlagebrug alleen nog als bezienswaardigheid in stand houden. Geen auto’s meer. (Hele column van Henk Spaan op debrugkrant.nl)

Henk Spaan belde met Rijkswaterstaat

Ik pakte de telefoon, zette mijn journalistieke pet op en belde met Rijkswaterstaat. 
Les 1: nooit het algemene nummer bellen.
Ik kreeg een mevrouw die vroeg: ‘Waar zijn die Oranjesluizen?’ Ik legde het uit.
‘Sorry, ik zet u even in de wacht.’ Daarna las ze voor wat ik al op de website had gezien.
‘Dat is, zeg maar, het antwoord,’ zei ze tot besluit.
Hele column op debrugkrant.nl

Anderhalf jaar!

Op het moment dat deze krant wordt gedrukt, is de Piet Heintunnel na anderhalf jaar weer open. ‘Lekker tunneltje,’ zei ik altijd tegen mijn vrouw als we er doorheen zoefden. Maar waarheen? Dat is bij die Piet Heintunnel nooit helemaal duidelijk geworden. Naar het centrum kun je beter over de Amsterdamsebrug rijden die de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal verbindt. Dan de Insulindeweg en door naar de tunnel onder de Wibautstraat, een tunnel die nooit kapot is. 
Lees verder op debrugkrant.nl

Henk Spaan: Buiten voetballen

Waarom ging ik alleen in 1958 naar buiten om zelf te voetballen? Simpelweg omdat het WK van 1962 in Europa op nachtelijke uren werd gespeeld. En in 1966 was of voelde ik me te oud om de straat op te gaan met een bal onder mijn arm.
1958 was het toernooi van mijn leven. Gek genoeg wist ik niks van de sociale implicaties van dat voetbal…

Henk Spaan: Hop, hop hop naar de buitenwijken

De intocht van Sinterklaas moet op de schop. De oude man scheen op een boot over de Amstel naar het Stadhuis te zijn gevaren en daarna een rondvaart door de grachten te hebben gemaakt. Langs de kant stonden veel Engelse, Italiaanse en Franse jongeren die net uit de coffeeshop waren gekomen. Er hing een wietgeur van jewelste. 
‘Kijk, Sint,’ zei een van de Pieten.

Henk Spaan: Groene zeep

Goede raad was duur. Mijn vrouw durfde ik niet meer lastig te vallen. Dit probleem moest ik helemaal zelf zien op te lossen.
Ik vulde de emmer in de douche.
Soms kon je merken dat ik vwo had gedaan. Weliswaar een jaar of acht, maar toch.

Henk Spaan: Goeie patat

Restaurant Amsterdam blinkt ook uit met zijn patat. Het zijn dunnere staafjes dan wat je in de snackbar krijgt, dus al snel knapperig van zichzelf. Een dun patatje schroeit nu eenmaal sneller dicht.
Hier om de hoek hebben we Eiburgh Snacks. Goeie patat. De buurt stond op stelten omdat de gemeente had gezegd dat Eiburgh Snacks weg moest. Uit protest ben ik er meteen een patatje gaan eten, hoewel ik de snackbarleeftijd te boven ben.

Henk Spaan: De boeren

Mijn buurman in Frankrijk heeft vijftien koeien en een stier. De kalveren die de koeien werpen zijn voor Parijse slagers. Niet dat ze meer geld opleveren omdat ze door de moeder in alle vrijheid worden gezoogd, de kiloprijs van de koeienindustrie geldt ook het biologische kalfsvlees. Dat de groothandel daar wel bij vaart is het lot van de boer.

Henk Spaan: ‘Dekking zoeken onder de skatebaan’

‘De garage onder het plein voor ons flatgebouw keurde ik af: geen geschikte schuilkelder. Er mag niet eens een ziekenauto over het plein heen rijden. Veel te grote kans op instorting. Dat is het nieuwe bouwen. Vederlicht materiaal gebruiken ze zonder draagkracht, een mooie metafoor voor ons landsbestuur.’

Marcel van Roosmalen: Sleutelbos

‘In café De Avonden aan de Middenweg was het meteen weer business as usual. Er waren er een paar weggevallen, maar je zou kunnen zeggen dat Betondorp er weer klaar voor was. Stil eerbetoon aan ex-directeur Marc Overmars van Ajax: aan de sleutelbossen van de barkeepers hingen grote houten dildo’s.’