Column

Style je balkon in 5 stappen

Een paar jaar geleden verhuisde ik van Amsterdam-West naar Amsterdam-Oost en kwam ik in een huis met een balkon van 2 vierkante meter. Niet heel groot en het balkon was nog helemaal kaal. Nog voordat ik alle dozen had uitgepakt, ging ik aan de slag met mijn kleine buitenruimte. 
Zodra de zon maar een beetje schijnt, gooi ik de balkondeuren open. Het balkon is een extra kamer van je huis, waarom zou je dat niet meteen aankleden en daar jouw groene paradijs van maken? 
Waar en hoe begin je eigenlijk? Style je balkon in 5 stappen. 

Stap 1:
Ik ben begonnen met de vloer. Als je een betonnen vloer hebt en het past bij je industriële inrichting binnen, dan kun je die een leuk kleurtje geven met betonverf. 
Ik heb houten vlonders gelegd. Die zijn makkelijk in elkaar te klikken. Je moet deze wel na een jaar of twee beitsen om ze echt mooi te houden. 
Vervolgens koos ik een kleur voor mijn buitenkleed. Zonder buitenkleed is je balkon niet af. Het geeft meteen een huiselijk gevoel. Je hebt ze in allerlei kleuren. Zin in kleurig blauw of rood of liever iets minder opvallend zwart met beige, het kan allemaal. Kun je niet kiezen, dan verander je toch elk seizoen je kleed, afgestemd op de kleuren van het jaargetijde? 
Tip: kies voor je accessoires een of twee kleuren en laat die kleur dan iedere keer terugkomen. Dat geeft een rustiger gevoel. Kies je voor een rood kleedje, dan is het heel leuk om ook wat planten met rode bloemen neer te zetten. 

Stap 2:
Hierna plaatste ik een balkonafscheiding van riet tegen de spijlen. De reden dat ik balkonafscheiding heb, is niet omdat ik geen inkijk wil. De buren zitten zo dicht op me, die heb ik toch wel. Omdat ik gebruik maak van riet, bamboe of wilgen, heb ik veel meer het gevoel van natuur om me heen. 
En waar ben je zonder tiewraps? Ze zijn ideaal om de mat aan de spijlen te binden.

Stap 3
Op elk balkon horen planten. Hoe meer balkons met verschillende planten, hoe meer bijen, vlinders en andere bestuivers erop afkomen. 
Bereken eerst hoeveel zon er op je balkon schijnt. Je kunt wel een balkon op het zuiden hebben, maar als er een prachtige boom voor je balkon staat, kun je er toch nog veel schaduw hebben. 
Kies de juiste planten. Je hebt echte zonaanbidders, die meer dan 6 uur zon willen, zoals de salvia en lavendel. En avond- en ochtendzonliefhebbers, die 2 tot 5 uur zon willen, zoals de cosmea en de margriet. Maar ook schaduwminners die aan 0 tot 2 uur zon voldoende hebben, zoals de maagdenpalm en de skimmia. 
Hang de planten aan de reling of groepeer ze op de grond, maak er je eigen groene oase van. 

Stap 4:
Zie je je al zitten met warme geurende croissantjes, cappuccino en een verse jus d’orange? De meeste balkons zijn niet zo groot, dus iets opklapbaars is dan wel handig. Ik heb gekozen voor de inklapbare balkontafel. Ik open de deuren, klap de tafel omhoog en geniet van mijn ontbijtje op het balkon. 
Ben je meer van met je vrienden hangen aan de bar, dan is de heuse balkonbar iets voor jou. De bar monteer je op de rand van je balkonhek. Misschien nog een paar krukken erbij en je bent compleet. 

Stap 5:
Wil je tijdens warme zomeravonden van je balkon genieten, dan is sfeerverlichting onmisbaar. Ik ben fan van de partylights. Het snoer van zo’n partylight is vaak heel lang. Ik heb het snoer door het bovenlichtje gestoken, dat ik toch altijd op een kiertje heb staan. Dus hop, op een trapje staan en de verlichting ophangen. Wil je niet met stroom in de weer, dan geven een paar olielampjes ook een sfeervol licht. 

Laat de zomer maar beginnen.

Friederike Joppen is eigenaar van balkonwinkel De Balkonie in de Javastraat. Ze geeft ook plantadvies en workshops, is coauteur van het boek Balkon Geluk, stap voor stap een biodiverse oase. Voor de Brug schrijft ze columns over groen.