Nieuws

‘Met het vele dat we hebben, doen we te weinig’

Er komen steeds meer jongeren op IJburg. Dat hoeft niet tot problemen te leiden, zegt jongerenwerker Safoan. “Zij hebben niet per se veel nodig.” Een kijkje in elkaars wereld kan helpen.

Safoan (29) is jongerenwerker en muzikant. Hij groeide op Nieuw-West, hing zelf ooit op straat, maar koos ervoor om naar school te gaan (HvA, Cultuur en Maatschappelijke vorming). Nu woont hij op IJburg. “Als het gaat om sociale cohesie moet nog er hier veel gebeuren,” ziet hij. “Er zijn nog weinig verbindingen.” Omdat hij wil dat zijn eigen kleine tweeling hier fijn opgroeit, zet hij zich daar graag voor in. Ervaring deed hij ruimschoots op in Nieuw-West, waar zijn stichting 24-Karaat jongerenprojecten opzette.

“O nee, géén buurthuis,” zegt hij met een vies gezicht. “Creëer liever een activiteitencentrum, een eenvoudige ruimte, niet te groot, waar jongeren zelf iets van moeten maken. Met een lange tafel om rond te zitten. En waar ook de buurt kan binnenlopen.”

Opnieuw stellig: “Jongeren zijn niet meer creatief. Met het vele dat we hebben, doen we te weinig. Alles is voor ze georganiseerd en geprogrammeerd. Ook hier. Die formule is uitgewerkt. Er is niks, zeggen de jongeren verveeld. Er is genoeg, zeg ik. Maar je moet er zelf iets van maken.”

De komende tijd probeert Safoan met een aantal andere betrokkenen en instanties dat wat er al is opnieuw onder de aandacht te brengen. Via een mediaproject – videoclips, documentaires, een jongerenkrant – het jongerenplatform uitbouwen en Youthside een nieuwe jas en naam geven.

“Let wel, we gaan mét hen werken, niet voor hen. Ze mogen het vooral zelf doen.” Er zijn een paar sleutelfiguren verzameld, jongeren die bereid zijn mee te helpen en die andere jeugd kunnen inspireren. Zij bruisen van de ideeën. “Zoals een dag optrekken met iemand die ogenschijnlijk ‘ver’ van je af staat, zodat je inkijk krijgt in elkaars wereld.”

Als jongeren zelf dingen bewerkstelligen, zijn ze trots op hun wijk, en passen ze er goed op, denkt Safoan. “Om dat te bereiken wordt het tijd dat we de angst loslaten. Jongeren zijn ook mensen. Dan gaat er een keer iets mis. So what? Dan gaan we gewoon opnieuw om tafel: en nu?”

Dan, vol vertrouwen: “Wij hebben echt de beste mensen hier op IJburg. Iedereen wil zich inzetten voor de wijk. We moeten niet bang zijn om te falen.”

Bekijk voor een voorproefje de film en rap Neem een kijkje in mijn wereld, die Safoan met een aantal jongeren maakte.

Lees ook:
Plannen voor de jeugd op IJburg

Twee extra kunstgrasvelden in mei, als de buurt het wil (20-03-2012)
Drie scenario’s Ed Pelsterpark gepresenteerd (20-03-2012)
Twee extra trapveldjes, om het Cruyff Court te ontlasten (22-02-2012)
Eerste ontwerpsessie: niet één functie dominant  (23-02-2012)
Cruyff Court verdwijnt niet van IJburg (15-12-2011)
Drie keer zoveel pubers in 2020 (15-12-2011)
Cruyff Court in het Ed Pelsterpark, ja of nee? (24-11-2011)