Het ambtelijke verschil tussen ‘schoon’ en ‘vuil’

Ooit deed ik een poging het vuil te begrijpen dat de stad onwaardig door de straten waait, en ik stuitte op een ‘afvalregisseur’ die er ‘wat wijken had bijgekregen’, en op het ambtelijke verschil tussen de afdelingen ‘schoon’ en ‘vuil’, met elk hun eigen aansturing. Amsterdam wil in 2050 ‘afvalvrij’ zijn, staat in het ‘afvaloffensief’…

‘Zinloos geschal door kale ruimtes’

‘Belangrijker nog is het massieve mysterie van de bouwradio. Het nut ervan, maar vooral het gebruik, dat meestal ontaardt in zinloos geschal door kale ruimtes, of over bar nieuwbouwland, totdat het je huis nadert, je slaapkamer, je bed, onder de dekens kruipt en in de gehoorgang: sluipwekverkeer.’

Strandeilandlaan, IJburg: ‘Hier zwemt niemand’

De slimste manier om dingen in de beschermde natuur te bouwen, is het bouwen van natuur. Dit kan alleen de mens bedenken, die de natuur allang ontstegen is. Hier staan tien borden op een kluitje, allemaal dezelfde tekst, het is ergens bedacht en uitgevoerd, ingekaderd, procesmatig afgevinkt. Door mensen. Daarom staan die borden daar. 

De weg kwijt: ‘afslaand bouwverkeer!!’

Net voorbij het Tropenmuseum proberen ze het op een manier die ik niet eerder zag, en die nog een hoop verkeersongelukken gaat veroorzaken. Je kunt ook de verkeerde kant op nudgen, maatschappelijk gezien – zeker in deze tijd is dat gevaarlijk. Tekst en tekening en uitroeptekens, erg veel allemaal, afslaand bouwverkeer!!

Bordje Nico Jessekade: ‘Onzichtbaar kluitje in het riet van een daverende nutteloosheid’

Dit is de stad van borden en bordjes, zoveel zijn er aangebracht dat je de weg kwijtraakt. Anders dan verkeersbordvrije paradijzen als Makkinga, Oudelande en Balloo, zweert de vrije republiek Amsterdam bij honderdduizenden fysieke verboden en vermaningen, elkaar vaak overwoekerend en/of tegensprekend. Zoals een paddenstoel de zichtbare uiting is van een ondergronds schimmelstelsel, zo toont het verkeersbord ons het mycelium van de bureaucratie.
Ziehier: linksaf. Een verscholen vingerwijzing aan de uiterste rand van de stad…