Vakantiespecial uit de Loire: Wijnen met een stallucht

Vandaag even geen wijn van de wijnkaart, maar een vakantiespecial! Gewapend met een tent en de wijnatlas ben ik door de Loire getrokken om de lekkerste wijnen te vinden. Het is leuk om te zien waar de wijn die we drinken vandaan komt. En het is ook nog eens een geschikt uitje op een regenachtige vakantiedag.

De Loire is een groot wijngebied vrij noordelijk in Frankrijk, onder Parijs. Het loopt ongeveer van Nantes tot aan Bourges in het binnenland. De rivier de Loire geeft naam aan dit gebied. Er komen bekende wijnen vandaan onder de naam Sancerre, Pouilly-Fumé en Bourgueil. Dit zijn de namen van de betere wijndorpen, maar welke druiven gebruiken ze hier? De bekendste witte druif waar bijvoorbeeld Sancerre van wordt gemaakt is de Sauvignon Blanc. Ook de andere dorpen en gebieden die in de buurt liggen gebruiken deze druif. De Loire kent een grote verscheidenheid aan druiven en wijnen. We beginnen in het westen.

In het westen vanaf de Franse kust tot rondom Nantes zien we vooral één witte druif: Muscadet. Deze vrij neutrale wijn smaakt lekker bij alles wat uit de zee komt. Vandaar dat ze hem hier verbouwen én drinken. Vaak krijgt deze wijn ‘Sur lie’. Dat wil zeggen extra rijping op eigen gisten om meer smaak te krijgen.

Gaan we iets verder landinwaarts dan komen we bij Anjou en Saumur. Dit gebied is vooral bekend vanwege (zoete) rosé. Deze wijn zien we veel in onze supermarkten.

Mijn tent stond opgeslagen in Coteaux du Layon, in de buurt van Saumur. Hier vinden we vooral Chenin Blanc. Deze druif levert frisse wijnen die ruiken naar zwoel wit en geel fruit en vaak wat tonen van honing, zeker als ze langer rijpen. In Saumur wordt ook mousserende wijn geproduceerd. Kalkrijke tufsteenbodem zorgt hier voor goede wijnen gemaakt van Chenin Blanc en Chardonnay.

Als we doorrijden richting Tours komen we langs het rode hart van de Loire. De beste wijnen komen uit de dorpen Bourgueil en Chinon. Het zijn de beste rode wijnen uit deze streek, gemaakt van Cabernet Franc. Meneer Cabernet Franc had ooit een avontuurtje met mevrouw Sauvignon Blanc en daaruit ontstond Cabernet Sauvignon. De wijnen zijn vol van kleur en smaak. Veel rood en zwart fruit, soms wat potloodslijpsel. Frisse zuren en gedoseerde tannines. Soms hebben ze een stalluchtje, wat ik persoonlijk wel lekker vind.

Na Tours is het nog ruim twee uur rijden voordat we bij de beroemdste wijndorpen uit de Loire zijn. Ik noem ze alle vijf in volgorde van faam: Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Quincy en Reuilly. Allemaal witte wijnen van de Sauvignon Blanc. Er worden ook wel wat rode wijnen gemaakt van bijvoorbeeld Pinot Noir, maar die zijn minder bekend. Ze zijn vaak wel de moeite waard! Als je aan komt rijden zie je in het midden van de vallei met wijngaarden een bergje met daar bovenop Sancerre. Een kronkelweg naar boven leid je naar de kerk en geeft een supermooi uitzicht over het dal. In het dorp gebeurt niet zoveel, maar dat is precies goed. Wijn, wijn en nog meer wijn. Niet de goedkoopste, want Sancerre is tot ver over de grens beroemd. De dorpen Quincy en Reuilly zijn betaalbaarder, maar wel minder uitgesproken.
Naast Sancerre ligt niet geheel toevallig het beroemde geitenkaasdorp Chavignol. Hier komen de lekkerste geitenkaasjes vandaan en ze kosten hier bijna niets. Een wijn-spijscombinatie die je zeker een keer geproefd moet hebben…

Samenvattend is de Loire een feest voor de wijnliefhebber. Zoveel verschillende soorten wijn! Ook voor natuurliefhebbers is het er erg mooi met geen tekort aan kastelen. Met een afgeladen auto ging ik naar huis, waar ik met al die flessen nog vaak aan de vakantie terug zal denken.

Albert 'wijn op IJburg' Ruiten in de Loire

 

Lees hier de andere blogs van wijnsmulpaap Albert Ruiten

1 Reactie

Comments are closed.