Bij Praq, geitenkaas en knisperwijn

Een knalrode loods, direct aan de ring A10. Dat is restaurant Praq, in ‘Waaidorp’ op het Zeeburgereiland. Er wordt gekookt van een kaart vol verrukkelijke ‘evergreens’, die worden bereid op basis van originele Praq-recepturen. Praq werkt uitsluitend met dagverse ingrediënten en daar waar mogelijk met biologische en diervriendelijke producten. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner, maar ook voor een kop heerlijke Italiaanse espresso met een stuk taart, of voor een vergadering in één van de bijzonder ingerichte ruimtes. Ze houden ook van wijn bij Praq, dat zie je aan hun uitgebreide wijnkaart. Ik heb er vijf geproefd en ook deze keer beginnen we met wit.

Sauvignon Blanc – Domaine Serge Laloue- Cuvée Réserve Silex Sancerre 2010
Sancerre, een bekende en beroemde appellation in de Loire. Ze maken daar naast heerlijke geitenkaas ook knisperende witte wijnen van Sauvignon Blanc. ‘Cuvée Réserve Silex’ geeft aan dat deze wijn komt van een bodem waar veel vuursteen in zit, want dat is silex. Deze mineraliteit ruik je licht terug in de wijn. Een tropisch boeket met abrikoos, kruisbessen en limoenen. De smaak is heerlijk fris en sappig met aan het eind een kleine bittertoets. Dit alles maakt het een complexe wijn. Wat een lekker begin!

Verdejo, Viura – Bodegas Cerrosol, Esperanza – Rueda 2011
Spanje, het land met de grootste oppervlakte aan wijngaarden, maar niet met de meeste opbrengst. Dit komt doordat de wijnranken ver uit elkaar staan door het gebrek aan water. De opbrengsten zijn dus laag, wat de kwaliteit wel vaak ten goede komt. Deze wijn is een blend van Verdejo en Viuru, twee Spaanse rassen die voor fris fruitige wijnen zorgen. Als ik deze wijn ruik word ik blij van al het fruit. Grapefruit, aardbei en zelfs banaan. In mijn mond proef ik nog steeds het fruit, maar nu vermengd met frisse zuren. Als ik de wijn doorslik, dan proef ik hem nog steeds. Een verrassend leuke wijn.

Cinsault, Grenache – Domaine de Jale – Côtes de Provence, Rosé 2010
De rosé houden we erin, zeker nu het heerlijke zomerweer is. Deze keer een rosé uit de Provence gemaakt van de druiven Grenache en Cinsault. Provence is de grootste rosé wijnleverancier en de kleur heeft vaak iets van wilde zalm. Deze ook. Grenache en Cinsault zijn typische druivenrassen voor het zuiden van Frankrijk die goed tegen de warmte daar kunnen. Ik ruik rode bessen en bramen, wat mandarijn en watermeloen. Hij is soepel van smaak en ik proef nu duidelijk aardbeien en een klein bittertje.

Pinot Noir – Clos Saint Germain – Bourgogne Vieiles Vignes 2010
Als je rode Bourgogne drinkt is dat bijna altijd Pinot Noir. Heel soms kan de druif Gamay in je fles wijn zitten, maar die zien we veel vaker in de Beaujolais, officieel een subgebied van Bourgogne. Deze wijn is gemaakt van ‘Vieilles Vignes’ oftewel oude stokken. Hoe oud is dat dan? Tja, dat is nergens wettelijk vastgelegd, dus de wijnboer kan zelf bepalen wanneer hij vindt dat hij oude wijnstokken heeft. De één doet dat na 7 jaar en de ander na 50 jaar. Nogal een verschil. Oude stokken geven onder meer betere wijn, omdat de wortels dieper zitten en meer uit de bodem kunnen halen. Deze wijn heeft veel geur met rijp rood en zwart fruit. Kruiden en een aardse toon. Ook heeft deze wijn wat hout gehad. Het fruit komt terug in de mond, samen met het hout dat goed is geïntegreerd.

Corvinone, Corvina – Fratelli Tedeschi – Valpolicella Classico Superiore – Veneto 2009
Een Italiaanse wijn uit Veneto. In dit mooie gebied wordt de meeste wijn van Italië geproduceerd. ‘Classico’ betekent dat deze wijn uit het gebied komt wat de basis was van het herkomstgebied. Zeg maar de (oer)kern van Valpolicella. Als er ‘Superiore’ op het etiket staat heeft de wijn vaak iets meer alcohol dan gebruikelijk. Trouwe lezers herinneren zich misschien nog wel dat ik een ‘Ripasso’ proefde bij NAP. Deze wijn is daar de basis voor. Ook deze wijn heeft veel geur, rijpe kersen en bessen. Licht kruidig en zelfs een lichte stalgeur. Zacht van smaak, veel rijp fruit en licht kruidig. Beetje drogend, maar toch sappig. Een heerlijke wijn.

Daar krijg je dorst van, vijf lekkere wijnen! Eigenaar Tim heeft de wijnkaart met zorg geselecteerd, zodat hij iedereen een mooi glas wijn kan aanbieden. Mijn dorst is nog niet gelest, dus ik kom nog een keer terug. Op mijn fiets 😉