Nieuws

Amsterdam officieel pas veertig jaar hoofdstad

Ondanks dat de regering al eeuwen in Den Haag zetelt, is Amsterdam sinds 1808 de – met een duur woord titulaire – hoofdstad van Nederland. Althans, zo werd aangenomen. Maar uit een reportage van AT5 blijkt dat dit pas veertig jaar officieel zo is. 

Zonder de komst van Napoleon Bonapartes jongere broer Lodewijk naar Amsterdam zou Den Haag net als daarvoor de hoofdstad zijn gebleven. De door Napoleon tot koning benoemde Lodewijk hielde niet van de zee, vond Utrecht te klein en koos voor het stadhuis op de Dam, dat werd omgedoopt tot het Paleis op de Dam. Hij verandert het meubilair en laat een balkon aanbouwen om naar het volk te kunnen zwaaien. Ons koningshuis gebruikt het later voor hetzelfde doel, bijvoorbeeld tijdens de kroning van Beatrix in 1980 en na de kus van de dan pas getrouwde koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2002.

Als Koning Willem I aan de macht komt in het Koninkrijk der Nederlanden legt hij in 1814 vast dat Amsterdam de hoofdstad is. Een jaar later schrapt hij dat. België hoort inmiddels bij het Koninkrijk en de vorst wil geen gevoelige snaar raken. Om te voorkomen dat er één hoofdstad is, verblijft hij wisselend in Amsterdam en Brussel.

Eind 1831 is België onafhankelijk van Nederland. Vergeten of verzuimd wordt opnieuw in de grondwet vast te leggen dat Amsterdam de hoofdstad is. In 1983 gebeurt dit alsnog en zo gerekend is Amsterdam sinds veertig jaar opnieuw hoofdstad. Dat Amsterdam nog steeds hoofdstad is terwijl in Den Haag wordt geregeerd, komt mogelijk omdat koningin Wilhelmina, koningin Juliana, koningin Beatrix en koning Willem-Alexander hier allemaal werden gekroond. Bij koningin Emma daarentegen gebeurde dat in Den Haag. Ook trouwden niet alle vorsten in Amsterdam. Koningin Juliana en prins Bernhard deden dat in Den Haag terwijl hun dochter en kleinzoon in Amsterdam hun jawoord gaven.