Nieuws

Kunst maken en elkaar ontmoeten in het cultureel atelier

Afgelopen maand was er de expositie Een atelier vol verhalen in het cultureel atelier in het Ramses Shaffy Huis. Alle kunstwerken zijn gemaakt door bezoekers van deze dagbestedingslocatie van ZGAO. Het is een vorm van dagbesteding op een speciale plek, voor mensen met creatieve aspiraties met een wmo- of wlz-indicatie. Er wordt gewerkt met veel verschillende materialen en onder begeleiding van Anna en Ashley. “Hier is het prettig en rustig werken, en ook gezellig.”

Jan-Willem is bezoeker van het cultureel atelier, bij wie ALS en een vorm van dementie is vastgesteld. Hij zit aan de grote werktafel met zijn tekeningen voor zich uitgespreid. Hij volgde de Rietveld Academie vertelt hij passievol, werkte jarenlang als ICT’er en pakte het maken van kunst na de diagnose weer op. Vanmiddag werkt hij verder aan zijn tekeningen, met pastelkrijt. “Ik ben opgegroeid in Arnhem, waar nationaal park Veluwezoom om de hoek ligt, en waar ontelbaar veel bomen staan. Daar haal ik inspiratie uit.” Hij wil in het cultureel atelier de creatieve dingen van vroeger weer oppakken. “Dat zit gewoon in me.”

In het atelier, een mooie lichte ruimte met grote werktafels, schildersezels en een gezellige keuken, hangen en staan overal kunstwerken gemaakt door bezoekers van de dagbesteding. Ze hebben daar de afgelopen maanden samen met begeleiders Anna, autonoom beeldend kunstenaar, en beeldend vaktherapeut Ashley hard aan gewerkt. Anna: “Elk kunstwerk heeft een verhaal. We vroegen de makers wat hun inspireert en met welke materialen zij hier uiting aan geven.” Die verhalen met kunstwerken zijn gebundeld in een mooi boekje dat in het atelier is in te zien. 

Abbas vertelt bijvoorbeeld dat hij geïnspireerd is door contrast en ruimtelijkheid. Hij werkt graag met houtskool en potlood. Hij vindt het leuk om hier te zijn. “Hier is het prettig en rustig werken, en ook gezellig.” Tiara, bezig met haar stage van de opleiding maatschappelijke zorg specifieke doelgroepen, knikt. “Ingrid, ook een vaste bezoeker, vertelde me dat ze het liefst collages maakt en daar allerlei materialen voor gebruikt. Tijdens het maken van haar kunstwerken voelt ze zich heel goed en trots.”

Wees welkom
Elke dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur vindt het cultureel atelier plaats. Het is een vorm van dagbesteding voor mensen met creatieve aspiraties. Iedereen met een wmo- of wlz-indicatie die graag creatief bezig wil zijn met schilderen, tekenen, kleien, mozaïeken of andere kunstvormen. Anna: “Hier kijken we naar wat mensen nog wel kunnen, niet naar wat ze misschien niet meer kunnen.”
Wil je meer weten over het cultureel atelier? De begeleiders laten graag zien hoe leuk het is: cultureelatelier@zgao.nl. Je vindt het Ramses Shaffy Huis aan de Piet Heinkade 231. 

www.zgao.nl

Foto: In het cultureel atelier staan van links naar rechts Tiara, Anna en Jan-Willem. Anna laat een kunstwerk zien van Jan-Willem. Abbas hoefde niet zo nodig op de foto, maar een van zijn kunstwerken zie je op achtergrond. 

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 102