Kunst- en Cultuurhuis Tugela85
Muziek

Sounds from the East

Op 17 mei is er weer een nieuwe editie van T85’s eigen muziekfestival! Een spetterende kunstroute door Tugel85 bomvol muziek, performances en beeldende kunst.

Voor ons jaarlijkse muziekfestival Sounds from the East toveren we ons gebouw voor één avond om tot een bruisend muzikaal kunstplatform. Ga mee op reis en dompel je onder in performances die de kunstenaars en cultureel ondernemers van Kunst- en Cultuurgebouw Tugela85 samen maakten met gevestigde en opkomende muzikanten door het hele gebouw. Een feest van disciplines, klankkleuren in verrassende routes. Met o.a. Ayoub Kharkhach, Lyn Laroche, Jeroen Manders en meer. We sluiten de avond dansend af met DJ Nagla. Mis het niet!

Datum: Vrijdag 17 mei 2024
Tijd: 18:45 uur Inloop, 19:00 uur aanvang
Locatie: Tugela85, Tugelaweg 85, Amsterdam
Kosten: €10, €5 met stadspas
Reserveren: programma@tugela85.nl

Dina en Agnes, werkzaam bij Tugela85, slaan de handen ineen met Lynsey voor een 3D-geluidsinstallatie. Hierbij verzorgt Linsey de geluidscompositie, terwijl het spoken word wordt geschreven en uitgevoerd door Linsey, Dina en Agnes.

LYN (Lynsey Laroche) is een Haïtiaans-Belgische kunstenaar in Zuidoost-Amsterdam, die Jazz en Soul vermengt met gesproken woord, geïnspireerd door haar achtergrond in de podiumkunsten. Haar interdisciplinaire werk nodigt uit tot introspectie en verbinding door middel van geluid, beweging en taal, waarbij thema’s als cultuur, sociale dynamiek en zelfbewustzijn worden verkend.

Agnes Matthews: “Ik werk aan theaterprojecten en evenementen die specifiek voor en met gemeenschappen worden gemaakt. Als pleegdochter van Belfast verken ik de wijken van Amsterdam en andere buurten van Nederland. Geboren als Brit in Duitsland, opgegroeid in (Noord-)Ierland en al 15 jaar in Amsterdam, blijf ik zoeken naar hoe mensen hun verschillende achtergronden een plek kunnen geven.”

Dina A. Mohamed is een kunstenaar en onderzoeker die met verschillende media werkt. Haar werk draait om thema’s als beweging, privilege, klasse, geheugen en geweld. Ze onderzoekt hoe individuen en groepen politieke agency kunnen herwinnen onder de deterministische logica van technologie en de overvloed aan informatie.

Bas en Ayoub presenteren de Oneword-taal, een door Bas bedachte taal bestaande uit één woord. Dit zal voor het eerst (!) als auditieve performance te horen zijn, uitgevoerd door muzikant Ayoub. Een wereldpremière dus.

Letterontwerper Bas Jacobs onderzoekt dagelijks vanuit zijn studio in Tugela85 de grenzen van taal, schrift en leesbaarheid. Dat doet hij samen met zijn compagnons Akiem Helmling (Den Haag) en Sami Kortemäki (Helsinki) onder de vlag van de internationale ontwerpstudio Underware.

Ayoub, artiestennaam Ayoké is 26 jaar oud, en met zijn muziek hoopt hij te verbinden en te ontwapenen. Daarbij laat hij zich graag inspireren door de natuur en door verhalen van anderen – en zo nu en dan ook door zijn lievelingseten. Onder begeleiding van gitaar en/of piano zingt hij maatschappijkritische teksten waar je soms om moet lachen, soms huilen, en soms vraagt hij je om mee te zingen. Dat hoeft niet, maar mag wel.

De natuur heeft het zwaar. We gaan haar helpen. In de struiken van het spokrtalud onder begeleiding van improviserende vioolmuziek bouwt het publiek een sculptuur in de vorm van een plantenbakken. De laatste groep mag planten en bomen planten.

Marike Knegtering is een violist en altviolist in de richting van folk (balkan, Klezmer, en bluegrass), klassiek, jazz en pop. Ze zet zich in voor verschillende initiatieven: van het oprichten van een boekenclub tot vrijwilligerswerk (bij een klein theater en in haar woongroep). Met haar brede achtergrond (interdisciplinaire studie, biologie, illustreren en nu conservatorium) zoekt ze graag projecten op die overbruggend zijn met andere (kunst)disciplines.

Noud Verhave (1962) begon zijn carrière als therapeut, manager en coach in de revalidatiezorg, maar stapte in 2001 definitief over naar beeldende kunst en fotografie. Hij ontdekte zijn passie voor community arts en multidisciplinair teamwork door zijn verschillende interesses te combineren. Zijn kernwaarden omvatten samenwerking, duurzaam handelen en ondernemerschap.”