Nieuws

Wietproef in Oost van de baan

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde 5 maart tegen een wetswijziging om de wietproef uit te breiden naar elf gemeenten. Dit was nodig voor deelname van Amsterdam, waar stadsdeel Oost aan de proef zou meedoen. Het experiment zou in het eerste kwartaal van 2024 beginnen en 4 tot 5 jaar duren.

Tot verbazing van de stadsdeelcommissie kandideerde de Amsterdamse driehoek (burgemeester, justitie en politie) stadsdeel Oost eind juni 2023 voor de wietproef, een experiment waarbij telers gereguleerd hennep kweken. De commissie stelde vooraf niet te zijn ingelicht en in het vlak daarvoor besproken veiligheidsplan kwam legale wietteelt niet aan bod. Overigens was een meerderheid van de partijen voorstander van het experiment.

Korte tijd later gaf het kabinet groen licht en werd de deelname definitief. Amsterdam wilde al eerder meedoen aan de proef. Door het grote aantal coffeeshops (166) in de stad was het niet mogelijk die tijdens het experiment allemaal te controleren. Een van de voorwaarden is dat alle coffeeshops in een gemeente deelnemen. Door alleen een stadsdeel te laten meedoen kon Amsterdam wel voldoen aan de voorwaarden, Oost heeft meer dan 100.000 inwoners en 10 coffeeshops. Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad namen en nemen al deel aan het experiment.

Door de val van het kabinet wijzigde de samenstelling van de Tweede Kamer. BBB, CDA, ChristenUnie, NSC, PVV en SGP bleken tegen het experiment te zijn. Denk en FVD stemden ook tegen het wetsvoorstel, waardoor een meerderheid tegen de wetswijziging is.

De wietproef onderzoekt of gereguleerde productie en handel van wiet mogelijk is en dat het huidige systeem kan vervangen. Ook wordt gekeken in hoeverre de proef criminaliteit ondermijnt. Volgens de nu geldende Nederlandse wet is productie en distributie van wiet illegaal en wordt kleinschalige verkoop gedoogd. Coffeeshops die deelnemen aan het experiment, verkopen op kwaliteit gecontroleerde cannabis van door de overheid geselecteerde telers.

Burgemeester Halsema verklaart aan AT5 verontrust te zijn dat een meerderheid van de Kamer zich in haar beslissing over het wietexperiment laat leiden door een onjuist sentiment.
Ze bestrijdt dat het experiment de toegang voor jongeren tot drugs vergroot. Wél wordt de distributie en productie uit handen van criminelen gehaald. Dat is beter voor de volksgezondheid en het handhavingsbeleid. “Om wietgebruik beter te beheersen, moet je ook de ‘achterdeur’ controleren.”

Zie ook:
debrugkrant.nl/stadsdeel-oost-mogelijk-locatie-voor-wietproef
debrugkrant.nl/stadsdeel-oost-leest-in-krant-te-zijn-geselecteerd-voor-wietproef