Nieuws

Ruim baan voor de winkelketens, ten koste van kleine ondernemers in ‘Brazilië’

Albert Heijn breidt uit, Etos komt eraan en ook Hema heeft plannen om zich te vestigen aan de Oostelijke Handelskade. Winkelcentrum Brazilië wordt het domein van de grote winkelketens. ‘De kleinere ondernemers worden weggepest.’

De afgelopen zomervakantie heeft Danielle Rossenaar, eigenares van bloemisterij The Flowery in winkelcentrum Brazilië, niet veel aandacht voor haar kinderen gehad. Al haar tijd werd in beslag genomen door de juridische strijd tegen de WPM-groep, die het winkelcentrum beheert in opdracht van eigenaar Spoorweg Pensioenfonds. WPM heeft haar gesommeerd uiterlijk 14 september van dit jaar het pand te verlaten. Doet ze dat niet, dan dreigt een dure en slepende gerechtelijke procedure die Danielle niet kan betalen.

Rossenaar wil helemaal niet weg, maar ze moet plaatsmaken voor Etos, die een filiaal wil openen in haar winkel en in de winkelruimte daarnaast, die al een jaar leeg staat. De komst van een Etos, met om de hoek een Kruidvat waar exact dezelfde drogistartikelen te koop zijn, klinkt onlogisch, stelt Rossenaar. Maar het past volgens haar in de strategie van WPM. “Ze willen alleen grote winkelketens in Brazilië. De kleinere ondernemers worden weggepest.”

Daar kan Jerry Lopiez, eigenaar van fitnesscentrum en café-restaurant Jerry’s, over meepraten. Van WPM moest hij het pand, gevestigd boven de Albert Heijn, uiterlijk half augustus hebben verlaten. Op 13 augustus, om 8.00 uur ’s ochtends, stond er onverwacht een deurwaarder tegenover hem, vergezeld van een flinke politiemacht. “Ze kwamen controleren of het pand leeg was opgeleverd. Ze hebben de deur geforceerd. Dat was niet nodig geweest, want de afspraak was dat ze om 9.00 uur zouden langskomen. Dan had ik gewoon de deur voor ze opengedaan. Maar ze kwamen onaangekondigd een uur eerder.”

Het bruuske optreden van de deurwaarder vormt de apotheose van een jarenlange strijd tussen Lopiez en WPM. Lopiez moest weg vanwege een huurschuld. Zijn voorstellen om tot betalingsafspraken te komen werden door WPM afgewezen. “Inmiddels weet ik dat WPM met Albert Heijn onderhands een huurcontract had afgesloten. In onze fitnessruimte zou de nieuwe opslag en kantoorruimte van Albert Heijn komen. Dat levert extra winkelruimte op. Daarom moest ik dus weg. Het is overigens de vraag of het zover komt; Albert Heijn moet een goederenlift aanleggen, dwars door de parkeergarage van de bewoners van VVE De IJtoren, maar die geven geen toestemming. En zonder lift kan Albert Heijn niet uitbreiden. Dat betekent leegstand. En er staat al zoveel leeg in het winkelcentrum.”

Huurverlaging
Net als Rossenaar wijst Lopiez erop dat WPM een voorkeur heeft voor grote winkelketens. “De Hema kan zich vermoedelijk vestigen in de ruimte waar eerst de Rabobank zat. En Albert Heijn en Jumbo, nu nog C1000, hebben bij WPM een huurverlaging bedongen van 300 naar 200 euro per vierkante meter. Dat is de kleinere ondernemers nooit gelukt. Zij betalen nog steeds de volle prijs van 300 euro. De grote ketens worden bevoordeeld.”

Tiers Bakker, deelraadslid voor de SP in Oost, maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. “Eind juni heeft de stadsdeelraad een amendement aangenomen waarin we pleiten voor meer diversiteit en kleinschaligheid in Brazilië. Portefeuillehouder Nevin Özütok moet daaraan gehoor geven. Het wordt bijvoorbeeld tijd dat ze WPM en het Spoorweg Pensioenfonds eens aanspreekt. Die denken alleen aan hun centjes, het wordt tijd dat ze ook eens oog krijgen voor de winkeliers en de bewoners.”

Lees ook:
Stampij in winkelcentrum Brazilië (25-01-2013)