Nieuws

Stampij in winkelcentrum Brazilië

Het rommelt in winkelcentrum Brazilië aan de Oostelijke Handelskade: leegstand, torenhoge huurprijzen, een verhuurder die niet communiceert. Ondertussen weet niemand of er nu wel of geen HEMA komt.

“Echt, gaan jullie weg?” “Wat jammer dat jullie vertrekken.” “Waar moet ik dan mijn bloemen kopen?” Danielle Rossenaar van bloemenzaak The Flowery wordt er moedeloos van. Hoeveel klanten haar al niet hebben bestookt met dit soort vragen. En het is niet eens waar, Rossenaar en haar man willen helemaal niet weg. Sterker nog, hun huurcontract loopt tot 2018. Tot die tijd houden ze graag hun bloemenwinkel aan in de zogeheten ‘verspassage’ van winkelcentrum Brazilië.

Ze huren hun winkel van de WPM Groep, die het winkelcentrum beheert in opdracht van eigenaar Spoorwegpensioenfonds. Ook het pand waarin de Albert Heijn en sportschool Jerry’s huizen, maakt daarvan deel uit.
De vraag is: waar komt het gerucht vandaan dat The Flowery zou vertrekken? Rossenaar kan er slechts naar gissen. Het is waar, in 2007 wilde ze wegens persoonlijke omstandigheden stoppen. “We hebben toen een brief naar WPM gestuurd. Daarin lieten we weten dat we geen nieuw contract wensten voor de contractperiode 2008–2013. Winkeliers sluiten telkens voor vijf jaar een huurcontract met WPM. Omdat die brief twee dagen na de gestelde deadline bij hen binnenkwam, heeft WPM er niets mee gedaan. Ze lieten ons weten dat ze ons verzoek echter wel konden accepteren voor de contractperiode 2013–2018. We zijn daarop niet ingegaan. Dat aanbod accepteren we niet. Het heeft daarom geen rechtsgeldigheid.”

In de jaren na 2008 ging het goed met de bloemenwinkel. Er werd verdiend, zelfs winst gemaakt, en Rossenaar en haar man besloten te blijven. Ondanks de toenemende economische tegenwind én de alsmaar dalende aanloop in de verspassage. Dat laatste werd veroorzaakt door de leegstand. Sinds reisbureau Goodbookers drie jaar geleden vertrok, heeft er in die ruimte nooit een nieuwe huurder gezeten. Natuurvoedingswinkel Estafette verhuisde naar elders in het winkelcentrum en Bakker Bart, de directe buurman van de bloemenwinkel, trok afgelopen najaar plotseling de stekker uit het bedrijf. Reden: onvoldoende aanloop en bedrijfsrendement.

Radiostilte
Momenteel staat de helft van de panden in de verspassage leeg. Rossenaar voelt dat rechtstreeks in haar portemonnee. “We draaien vijfhonderd tot duizend euro minder omzet per week dan voorheen. En dat merk je met een huurprijs van een dikke drieduizend euro per maand, exclusief de servicekosten die alle winkeliers verplicht zijn te betalen voor het onderhoud van de parkeergarage. Geld voor een nieuwe inrichting van de winkel hebben we niet. Mijn man, die zijn eigen bloemenwinkel heeft in Amsterdam-West, heeft pasgeleden zelf alles geschilderd. We hadden het liever door professionals laten doen, maar daar hebben we geen geld voor.”

De torenhoge huurprijzen, het is een heet hangijzer in het winkelcentrum. Rossenaar heeft al meerdere malen geprobeerd met WPM te onderhandelen over een huurverlaging. Net als Michel Buhrs, eigenaar van keurslagerij Zeeburg twee panden verderop, en Jerry Lopiez, eigenaar van de gelijknamige sportschool en restaurant Jerry’s. Lopiez: “Het is niet meer te betalen. De huurprijzen in het winkelcentrum liggen ver boven wat marktconform is. Sinds juli vorig jaar probeer ik een huurverlaging te bedingen bij WPM. Ik heb hen daarvoor ook een redelijk en marktconform voorstel gedaan, maar zonder resultaat. WPM laat nooit iets van zich horen, ze leven van de radiostilte.”

Ondertussen heeft Lopiez een huurschuld van enkele tienduizenden euro’s. WPM heeft inmiddels een rechtszaak tegen hem aangespannen. Inzet: afbetaling van de schuld. Lopiez: “En dat terwijl mijn zaak in principe rendabel is. Er zijn ook partijen die me financieel willen helpen, maar op voorwaarde dat er een huurverlaging komt. Of dat gaat lukken, is volstrekt onzeker. Lukt dat niet, dan moet ik stoppen. Ik bereid mijn vaste klanten er ook op voor dat dat zou kunnen gebeuren.”

Toekomstplannen
Toch bestaan er nog steeds toekomstplannen voor het winkelcentrum. Zo zou er een HEMA komen. Volgens de website van WPM per 1 september 2013. Enig speuren op de site levert ook artist’s impressions op van deze nieuwe vestiging. Geplande locatie: de panden van bloemenwinkel The Flowery, Bakker Bart en keurslagerij Zeeburg. Noch WPM, noch HEMA zelf willen deze plannen overigens bevestigen. Voorjaar 2012 heeft de winkeliersvereniging van winkelcentrum Brazilië een vergadering belegd met WPM over haar toekomstplannen. Rossenaar: “We wilden weten waar we aan toe zijn. Komt er bijvoorbeeld een HEMA of niet? Uiterlijk 1 september 2012 moesten we besluiten of we een contractverlenging wensten voor de periode 2013–2018. Maar dan wil je wel weten wat je kunt verwachten.”

Tijdens de vergadering zegde WPM toe om de winkeliers uiterlijk 31 juli 2012 te informeren over de toekomstplannen. Dat is nooit gebeurd, stellen de winkeliers. Rossenaar: “Toen ik augustus vorig jaar de winkelmanager van WPM daarop aansprak, was zijn enige reactie: ‘Jullie gaan toch weg?’ Ik had geen idee waar hij dat vandaan haalde, ik was verbijsterd. Maar voor de duidelijkheid: we gaan dus niet weg.”

WPM wilde niet reageren op dit artikel.