De Jas

Suzanne Spliethoff beleeft soms ‘pittige dagen’ in haar werk als verslaggever

Ze is presentatrice en actrice en is iedere week te zien als verslaggever bij 112 Vandaag. We drinken koffie met Suzanne Spliethoff bij NAP Amsterdam, met uitzicht op de jachthaven en verderop het Buiten-IJ.

Het zonnetje schijnt aangenaam als we begin maart een afspraak hebben. Terwijl Jack Johnson en de Stones kabbelend uit de boxen klinken is het een komen en gaan van buurtbewoners met hier en daar een verdwaalde toerist. 

Waarom wilde je hier afspreken?
“Het is een fijne tent en bovendien praktisch, omdat het op vijf minuten van mijn huis ligt. Het is ook een tijdje mijn werkplek geweest, dan zat ik daar iets verderop aan het raam te schrijven of offertes te maken. Hier kon ik vaak beter werken dan thuis, omdat je daar meestal dingen gaat doen die niet per se nodig zijn. Bij mooi weer sup ik hier voorlangs. Bij mijn tuin heb ik een plank liggen, soms doe ik een klein rondje en als ik echt zin heb, sup ik tot het einde van IJburg.”

Doe je dat het hele jaar door?
“Tegenwoordig alleen in de zomer, het is begonnen in coronatijd, toen veel freelanceklussen gecanceld werden. Een vriendin van me woont in Loosdrecht, die nodigde me een keer uit en ik was meteen verkocht. Je bent in beweging, op het water in de natuur. Ik trainde elke week, ook in de winter, en heb zelfs mijn instructeursdiploma gehaald. Ik vind het echt het einde. Op een gegeven moment had ik een routine dat ik zomers eerst de kinderen naar school bracht, daarna een rondje maakte en vervolgens aan het werk ging. Dat is het ideale aan een freelancebestaan, je kan je eigen tijd indelen.”

Als zzp’er doe je veel verschillende dingen.
“Dat klopt, maar sinds anderhalf jaar ben ik verslaggever bij 112 Vandaag dat op RTL5 wordt uitgezonden. Dat is nu even mijn basis, dat doe ik een of twee dagen per week. In de ochtend word ik gebeld omdat er ergens wat gebeurd is, daar rijd ik met een cameraman naartoe en dan gaan we draaien.”

Het draait om verhalen achter 112-meldingen.
“Precies. Denk aan steekpartijen, branden, moorden, en andere zaken. Eind januari was er een grote explosie in Rotterdam waarbij drie mensen om het leven kwamen en wij waren de dag erna aan het draaien. Het leek wel een oorlogsgebied, dat zijn echt pittige dagen. Maar gelukkig kan ik er op een bepaalde manier ook goed tegen, anders zou je dit werk ook niet kunnen doen.”

Je zat onder meer bij Emma TV, dat liveprogramma’s maakt exclusief voor het Emma Kinderziekenhuis AMC.
“Daar ben ik ooit begonnen, het is een grote speelvijver en zo ben ik in het presenteren gerold. We maakten livetelevisie voor zieke kinderen, alleen intern. Op vrijdagavond gingen we om acht uur live en kwamen de kinderen naar de studio. Op bedden, in rolstoelen soms met infuuspalen en al. We hadden een crew van mensen uit de tv-wereld die dit er soms al jaren vrijwillig bij deden. Wat gasten betreft: iedereen wilde ook altijd komen. Mensen met een raar beroep, bekende Nederlanders, YouTubers, sporters. André Kuipers was een van onze ambassadeurs, die hebben we vaak te gast gehad. Een uitzending die ik niet snel vergeet is toen we contact met hem hadden terwijl hij in het ISS zat. Het waren geweldige jaren.”

Jouw jeugd heb je doorgebracht in Rotterdam, daar begon je met toneelspelen.
“Ik was een jaar of veertien en zat bij het Hofpleintheater. Ik heb daar in verschillende grote producties gestaan, zoals Robin Hood en Alice in Wonderland. Vanaf september repeteerden we elke zaterdag en zondag de hele dag. In de kerstvakantie begonnen de generale repetities en de try-outs in het theater. En na de kerstvakantie speelden we door tot eind februari. Het was jeugdtheater, maar heel professioneel. Eerst was het idee om op mijn achttiende nog in een opera te gaan spelen, maar ik koos ervoor om in Amsterdam biomedische wetenschappen te studeren.”

Waarom juist die studie?
“Meer uit nood geboren omdat ik niet wist wat ik wel wilde. Ik was een echte bèta, wiskunde, scheikunde, biologie, maar weer geen natuurkunde, en dat had je bij deze studie niet nodig. Ik heb de studie afgemaakt, maar doe er niet zoveel meer mee. De studententijd vond ik fantastisch en ik woonde prachtig: in De Lutherhof bij de Overtoom. Je komt binnen door een poort, het gebouw heeft prachtige bogen.”

Hoe ben je hier op IJburg beland?
“Toen ik zwanger was van de tweede wilden we graag meer ruimte en ook een plek voor de auto. Dat was ergens in 2015 en in het begin best wel even wennen. Het voordeel was dat we hier in de zomer zijn komen wonen, dan is iedereen buiten. De deuren zijn open, mensen zijn op het water en er heerst een hele goede vibe. Als je nu naar buiten kijkt, is er geen kip op straat en het waait hier altijd. Door de zon heerst er in de zomer een andere sfeer.”

Waar kom je graag op het eiland?
“Hier natuurlijk en ook bij DOK48. Zomers kom ik bij de Japanner op het strand. Het is een combinatie tussen een café en een Japanner en ze hebben er lekkere sake.”

In welke winkels?
“Ik heb twee favoriete shops. STIJLdepartment en Stitch IJburg, beide op de Pampuslaan. Daar kan je wat hippere kleding en sieraden kopen en bij STIJLdepartment zit ook nog een cafeetje.”

Stel dat je Amsterdam uit gaat, waar ga je dan naar toe?
“In de zomer naar de Algarve in Portugal en de komende kerst wil ik met de jongens voor het eerst op wintersport. Ik kan niet wachten!”