De Jas

Martijn ‘Tienus’ Konijnenburg: ‘Oost is een beetje ongrijpbaar’

Hij schreef hits voor Anouk en VanVelzen en van Martijn ‘Tienus’ Konijnenburg verscheen vorig jaar zijn debuutplaat The Legend of Goldkimono.

Muziek kreeg hij er met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Hij werd geboren in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop, zijn buren hadden een piano waar hij als jongen van vier al op mocht spelen. “Niet rammen zoals je van een kind van die leeftijd zou verwachten,” zegt hij bijna drie decennia later, terwijl hij een glimlach nauwelijks kan onderdrukken. “Ik wilde echt uitvinden hoe je er mooie klanken uit kon krijgen. Op mijn vijfde ging ik op les en toen is het allemaal begonnen.”

De Rockacademie in Tilburg was een voor de hand liggende studiekeuze, toch ging Tienus er na twee jaar weg zonder diploma. “Mijn muzikale carrière nam een enorme vlucht, door school kwam ik in tijdnood. Toen was de keuze snel gemaakt.”
Met zijn eigen band Leaf scoort hij in 2007 de hit Wonderwoman en later schreef hij liedjes voor onder meer VanVelzen, Anouk, Diggy Dex. “Daar in Tilburg ben ik liedjes gaan schrijven. In mijn toenmalige bandje Leaf hadden we een zangeres. Ik schreef de nummers met de zangeres van Leaf in gedachten. Die werden populair en toen begon het te dagen dat ik met het schrijven van liedjes ook een inkomen kon genereren.”

Veel mensen dromen ervan om muzikant te worden. Moest je er dingen voor laten?
“Zeker. Tenminste, het is maar hoe je ernaar kijkt. De investering die je doet is heel groot. Je ademt en leeft alleen maar muziek. Het is het enige dat je doet en dat maakt je wereld in een bepaalde zin ook kleiner. Je besteedt minder tijd aan je familie, je relatie en ga zo maar door. Maar zo heb ik dat nooit ervaren, omdat ik het centrum ben van dat kleine universum. Voor mijzelf heb ik het altijd prettig gevonden, maar het heeft zeker invloed op de mensen om je heen.”

Ook de wereldhit Firestone (2014) van Kygo komt uit jouw koker.
“De combinatie was ideaal, helemaal toen ik met Leaf stopte. Ik schreef liedjes voor andere artiesten, dat vond ik al heel leuk, maar ik hoefde vervolgens niet te gaan optreden. Het was een mooie manier om achter de schermen een catalogus op te bouwen. En zo kon ik ook de twee dingen die ik het liefste doe, reizen en muziek maken, met elkaar combineren.”

Voor de muziek verhuisde je uiteindelijk naar Californië, waar je jaren verbleef.
“Ik ben er op de bonnefooi naar toegegaan en het was vooral een groot avontuur. Het liedjesschrijven ging in Nederland prima, maar ik wilde meer. Vergelijk het met voetbal. Ik wilde naar de Champions League en dat is voor songwriters toch wel Amerika. Los Angeles is het mekka van de songwriting. Ik had eigenlijk geen idee wat ik er precies ging doen, vroeg me ook af of ik wel goed genoeg was. Toen ik er was, had ik wel hier en daar een ingang en zo ben ik er langzaam in gerold. Al vrij snel voelde ik me als een vis in het water. De afgelopen tien jaar heb ik afwisselend in de VS en hier in Nederland gewerkt. Tot corona, toen de grenzen dichtgingen.”

En nu zit je hier in de Coffee Company.
“Ik woon iets verderop op de Linnaeusstraat en als mijn vriendin en ik de hond uitlaten, dan halen we hier een koffietje en lopen we door naar Park Frankendael. Daarna maken we een rondje via de Ringdijk terug naar huis. Wandelen is een fijn ochtendritueel geworden.”

Hoelang woon je hier al? 
“De laatste vier jaar op de Linnaeusstraat, daarvoor woonde ik in de Domselaerstraat bij het Muiderpoort Station. Toen ik daar kwam wonen, kwam ik voor het eerst in aanraking met Oost en ik was meteen verkocht. Het is een beetje ongrijpbaar, maar de buurt is op een fijne manier opgebouwd. Je hebt veel parken, nog meer groen en alles is ruim opgezet. De straten zijn niet te smal, waardoor het bijna lijkt te ademen. Het water en de ruimte zijn fijn en overal is de sfeer goed. Bovendien is het multicultureel. En dan heb ik het niet eens gehad over de Javastraat. Totaal uniek natuurlijk.”

Waar kom je graag?
‘Ik wissel best wel veel dingen af. Vroeger zaten we heel veel avonden in De Biertuin, de IJwitjes gingen er altijd goed in. Mijn kleding koop ik bij Div in de Javastraat en je kan heerlijk ontbijten bij The Cottage op de Linnaeusstraat. Ze hebben een tof terras en dat dan zomers met een heerlijk Engels ontbijt. Geweldig! Mijn dagelijkse boodschappen doe ik bij marqt. Het is er nooit druk en ze hebben er alles.”

Waar sport je?
“Ik probeer drie keer per week naar VondelGym te gaan. Sport is belangrijk, en ik zorg ook dat ik gezond eet, voldoende beweeg en ga zo maar door. Anders is het niet vol te houden. Je bouwt meer weerstand op en dat zie je terug in de show. Anderhalf uur spelen is namelijk toch ook een bepaalde slijtageslag. Zeker als je het avonden achter elkaar doet.”

Wat is je geheime adres? 
‘Klein Berlijn op de Middenweg, maar helaas gaat ze verhuizen. Het is niet een winkel voor mannen, maar ik heb er zo veel toffe dingen gekocht. Ik mis haar nu al.”

Foto: Martijn ‘Tienus’ Konijnenberg op het dak van zijn studio aan de Weespertrekvaart.