Nieuws

Nieuw kunstgrasveld op kavel 50, Rieteiland

Op kavel 50 komt een kunstgrasveldje, geschikt voor voetbal en basketbal. Na een inspraakronde eind maart blijkt dat de meeste omwonenden voor zijn. Het verdiept aangelegde veld krijgt op verzoek van de buurt een natuurlijke uitstraling, met begroeide heuvels eromheen. Waarschijnlijk in mei begint de aanleg. Het stadsdeel hoopt met de inrichting van extra veldjes de druk van het Cruyff Court op IJburg weg te nemen.

Kavel 50, langs de Nico Jessekade en de Jan Vrijmanstraat, is op initiatief en met hulp van omwonenden een aantal jaar geleden ingericht als struinland. Er is een huttenhoek, er zijn moestuintjes en er ligt een zandspeelveld. “Dit blijft behouden. Om het natuurlijke karakter te benadrukken, hebben we het ontwerp voor het aanstaande kunstgrasveldje aangepast,” zegt Mascha de Haan, projectleider aanleg sportveldjes IJburg, van stadsdeel Oost.

“Van het zandspeelveld wordt een kunstgrasveld gemaakt, dat iets dichter bij het water en dus van de huizen af komt te liggen. Er komt geen hek (behalve achter de doelen), en geen verlichting. Ook geen banken trouwens, om eventueel ‘hangen’ te ontmoedigen. Ook een wens van de buurt.”

Ook de verdere aankleding gebeurt natuurlijk. “Na de inspraakronde is een brief bezorgd bij alle omwonenden waarin de ideeën nog een keer zijn beschreven. Ook toen waren de reacties overwegend positief. Als de uitwerking van het project verder voorspoedig verloopt, kunnen we begin mei de aanleg beginnen.”

Kavel 20 langs de Bert Haanstrakade op Haveneiland werd door het stadsdeel ook geschikt geacht voor de aanleg van een extra kunstgrasveld, maar dat plan stuitte op weerstand van bewoners daar. Het ligt te dicht op het Cruyff Court en op jongerencentrum Youthside, vinden ze. Of er nog een andere plek op Haveneiland geschikt is, onderzoekt het stadsdeel nu. Mocht er een locatie gevonden worden, volgt ook weer inspraak voor de buurt.

Elders op IJburg worden twee bestaande grastrapveldjes opgewaardeerd tot kunstgrasveld. Het veld op Steigereiland Noord (vlakbij de Zuiderzeeschool) krijgt daarbij verlichting, belijning, een hek en doeltjes, en wordt zo geschikt voor hockey en voetbal. Het Van Goghparkkunstgras krijgt juist geen lijnen, hek en licht, zodat het meer wegvalt in het groene park en voor meerdere doeleinden te gebruiken is.

Het creëren van meer sportvelden is nodig, om het druk bezochte Cruyff Court in het Ed Pelsterpark te ontlasten.

Lees ook:
Twee extra kunstgrasvelden in mei, als de buurt het wil (20-03-2012)
Drie scenario’s Ed Pelsterpark gepresenteerd (20-03-2012)
Twee extra trapveldjes, om het Cruyff Court te ontlasten (22-02-2012)
Eerste ontwerpsessie: niet één functie dominant  (23-02-2012)
Cruyff Court verdwijnt niet van IJburg (15-12-2011)
Drie keer zoveel pubers in 2020 (15-12-2011)
Cruyff Court in het Ed Pelsterpark, ja of nee? (24-11-2011)