Oost in Bedrijf

‘Dit is een uniek huis’

Het is geen gloednieuw gebouw, en soms is het woekeren met de ruimte, maar de bewoners wonen er met plezier. Zorgcentrum De Open Hof is al veertig jaar een begrip in Oost.

Zomaar een dinsdagmiddag, vlak voor de avondmaaltijd. Een paar ouderen zijn met elkaar in gesprek, rode wijn en biertjes staan op tafel. Verderop legt een mevrouw een puzzel en wordt de krant gelezen. Er hangt een gemoedelijke sfeer op het Hofplein, dé ontmoetingsruimte van zorgcentrum De Open Hof in de Fahrenheitstraat, onder de rook van het Amstelstation.

Bewoners vinden het prettig hier, vertelt Lida van Leusden, teamleider van de twee psychogeriatrische afdelingen. “Het is opvallend hoe vaak ze het personeel aanraken, contact maken. Ik krijg regelmatig spontaan een zoen op mijn wang als ik langsloop. Dat doen mensen alleen als ze tevreden zijn.”

Van Leusden kan het weten, ze heeft in veel zorgcentra gewerkt. “Dat waren soms huizen met allerlei technologische hoogstandjes. Dat is hier niet zo. Er gaan wel eens dingen kapot, want het is een oud gebouw. Soms is het voor verzorgenden puzzelen hoe ze met een rolstoel de bocht om moeten, vanwege de smalle gangen. Maar het is de leukste plek waar ik ooit heb gewerkt. Iedereen die hier werkt, heeft hart voor de zorg. Dat voel je.”

Bankdirecteur
Ooit was De Open Hof een verzorgingshuis, maar de laatste jaren is het omgebouwd tot een huis voor dementerende ouderen en ouderen met ernstige somatische klachten, zo ernstig dat ze niet meer zelfstandig kunnen wonen. Alle bewoners hebben een eigen woning, met huiskamer, keuken en toilet.

We zorgen ervoor dat bewoners zich thuis voelen, zegt manager Zorg Frans Davina. “Ze hebben allemaal hun spullen mee van huis genomen. Alleen de kast en het bed zijn van De Open Hof. Het gaat ons om hun waardigheid. Vergeet niet dat mensen soms tachtig jaar levensgeschiedenis meebrengen. Een dementerende man die jaren bankdirecteur is geweest, kan daar niet meer over vertellen, maar je kunt er wel rekening mee houden. Bijvoorbeeld door te zorgen dat hij elke dag in pak en stropdas de afdeling op kan. Daar voelt hij zich prettig bij.”

‘De mens centraal’ en ‘alles kan’, dat zijn onze motto’s, vat Frans samen. “Als mevrouw Jansen niet vandaag, maar morgen onder de douche wil, prima. Dat zijn praktische dingen, maar ze maken dat bewoners zich niet aan ons hoeven aan te passen, maar wij aan hen.”

En de buurt? Die contacten kunnen nog wel beter, erkent Frans. “We openen daarom onze deuren voor de buurt. We willen activiteiten organiseren die zowel voor buurtbewoners als onze bewoners plezierig zijn, en waardoor ze elkaar beter leren kennen. Als dat lukt, ben ik een gelukkig man.”
Door Michel van Dijk

Dit is deel 4 van de serie Kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO).
Lees ook:
Deel 3: ‘Je komt bij zoveel verschillende mensen thuis’ (06-04-2014)
Deel 2: ‘We willen zichtbaar zijn in de buurt’ (27-02-2014)
Deel 1: Strandballen en Friese doorlopers (20-01-2014)

ZGAO
Het Flevohuis en De Open Hof vormen samen Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO). ZGAO biedt buurtbewoners de volgende ondersteuning: thuiszorg, dagactiviteiten, activiteitendagcentrum, begeleiding bij dementie, ergotherapie en fysiotherapie aan huis. Ook gastverblijf in een van beide locaties is mogelijk, bijvoorbeeld wanneer de mantelzorger de gebruikelijke zorg even niet kan verlenen.
Mensen die niet langer thuis kunnen blijven wonen, kunnen bij ZGAO terecht voor langdurig verblijf, bijvoorbeeld bij dementie, en revalidatie.
Kijk voor meer informatie op www.zgao.nl en volg ons op Facebook en Twitter.