Oost in Bedrijf

‘We willen zichtbaar zijn in de buurt’

Het Flevohuis is voor velen nog steeds een onbekend stukje Amsterdam-Oost. Zo weten weinigen dat het niet alleen een verpleeghuis is voor dementerende ouderen, maar dat er ook twee revalidatieafdelingen zijn waar patiënten worden behandeld door een gespecialiseerd team.

“We zijn een eilandje in de buurt.” Dat zegt Rianna Bruin, afdelingsmanager van de revalidatieafdelingen van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO). Regelmatig hoort ze mensen zeggen: “We hebben nog nooit van jullie gehoord.” En dat terwijl het Flevohuis al sinds begin jaren zeventig is gevestigd aan het Kramatplantsoen in de Indische Buurt. “Die onbekendheid willen we graag doorbreken. We willen een onderdeel zijn van het stadsdeel.”

Bruin is daarom blij dat ze enkele misverstanden over het Flevohuis kan wegnemen. Het is méér dan een verpleeghuis voor dementerende ouderen. “We hebben twee revalidatieafdelingen. Daar komen cliënten, meestal doorgestuurd vanuit het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), maximaal drie maanden revalideren. Het zijn mensen met complexe medische problemen, die extra tijd nodig hebben voor revalidatie en herstel. Denk aan een cliënt met een versleten heup en reuma. Die redt het niet met een revalidatie van veertien dagen.”

Afspiegeling van de buurt
Bruin hecht aan goed geschoolde zorgteams en investeert daar graag in. “Ik geloof erin dat mensen zich kunnen ontplooien. Daarnaast vind ik een etnisch gevarieerd personeelsbestand belangrijk. We zijn een huis in Oost en onze teams behoren een afspiegeling te zijn van de buurt. We hebben daarom medewerkers uit Marokko, Eritrea en Suriname in dienst, maar ook geboren en getogen Amsterdammers.”
Haar aanpak werkt, want de teamspirit in de revalidatieteams is groot. “Collega’s gaan voor elkaar door het vuur. Daar geniet ik van.”

Dit klinkt al goed, maar daarmee is het werk op de revalidatieafdelingen niet klaar. Bruin: “Ik wil dat we nog meer klantgericht werken, ongeveer zoals het er in hotels aan toegaat. Bijvoorbeeld dat cliënten zich welkom voelen, dat het restaurant een gezellige uitstraling heeft, dat de maaltijden er smakelijk uitzien. Ik wil minder de sfeer van een ziekenhuis en meer de entourage van een hotel. Daar werken we aan en dat gaat lukken.”

Binnenstebuitenborrels
Om het buurtcontact te bevorderen organiseert het Flevohuis voor bewoners en organisaties uit de buurt regelmatig een Binnenstebuitenborrel. Rianna Bruin coördineert deze. “Het zijn brainstormsessies waarin we bespreken hoe we onze samenwerking kunnen verbeteren en wat we samen kunnen betekenen voor de bewoners van Oost.”
Het zijn vruchtbare bijeenkomsten. “We denken bijvoorbeeld na over een goede bestemming voor een van onze woningen. Die hebben we beschikbaar gesteld voor interessante initiatieven die aansluiten bij wensen en behoeften van buurtbewoners. Dat heeft al veel mooie ideeën opgeleverd, zoals een Bed & Breakfast, een 24-uurs crèche of een zorghotel. In maart organiseren we een Binnenstebuitenconferentie. Dan worden alle ideeën gepresenteerd en selecteren we de beste voor verdere uitwerking.”

Gluren bij de Buren
Op maandag 3 maart organiseert het Flevohuis een open avond. Van 17.00 tot 19.00 uur staan de deuren open voor alle buurtbewoners. Zij kunnen deelnemen aan een rondleiding en er is een lopend buffet. Opgeven kan via info@zgao.nl.
www.zgao.nl

Deel 2 van de serie Kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO).

Lees ook:
Deel 1: Strandballen en Friese doorlopers (20-01-2014)
Een centrum voor de oudere van nu (19-11-2013)

Advertorial