Nieuws

Net zoals vroeger: Forteiland Pampus helemaal zelfvoorzienend

Forteiland Pampus is weer helemaal zelfvoorzienend. Het eiland is sinds de aanleg niet verbonden geweest met de wal voor stroom, water of gas. Dit historische gegeven vormde de inspiratiebron voor het nieuwe klimaatneutrale energiesysteem waarmee het nu compleet fossielvrij is. Minister Rob Jetten noemde Pampus een voorbeeld voor de andere eilanden in het koninkrijk.

Zon, wind en organisch afval, meer is er niet nodig om Pampus het hele jaar te voorzien van elektriciteit, verwarming en warm water. De kracht van deze drie natuurlijke energiebronnen wordt dankzij moderne technieken optimaal benut. Pampus is ook gebouwd als zelfredzaam eiland. Want op Pampus – onderdeel van de Stelling van Amsterdam – moesten soldaten ten tijde van oorlog al in 1895 drie maanden kunnen overleven zonder invloeden van buitenaf: stroom werd opgewekt door een stoommachine, regenwater werd gezuiverd en voedsel werd ingeblikt, gepekeld en ingemaakt. Dit verleden vormt de basis voor het moderne energiesysteem waarmee Pampus honderd procent vrij is van fossiele brandstoffen. 

Op 29 mei is de duurzame energievoorziening door Rob Jetten, demissionair minister van Klimaat en Energie, officieel geopend. Hij zag met eigen ogen hoe door wind, zon en biovergisting nu stroom wordt opgewekt en hoe een combinatie van groene waterstof, lithiumbatterijen, thermische opslag en warmtepompen voor energieopslag zorgt. Hij zei: “Toen ik begon als minister is de ambitie uitgesproken dat we de eilanden van ons Koninkrijk in maximaal tien jaar op het gebied van energie graag zelfvoorzienend zouden zien. Hoewel er al veel projecten plaatsvinden is dat nog niet helemaal gelukt. Ik vind het bijzonder leuk om nu op een Nederlands eiland te staan en te zeggen: het is volledig zelfvoorzienend. Een groot compliment aan alle betrokkenen.”

15 juni
Op de Internationale Dag van de Wind op 15 juni biedt Pampus speciale duurzaamheidsrondleidingen aan, voor wie het leuk vindt om te zien hoe er groene energie gemaakt wordt. Ook de ondergrondse technische ruimte kun je dan aanschouwen.