Nieuws

Marijke raapt zwerfvuil op KNSM-eiland: ‘Minder blikjes, meer Capri Sun-zakjes en koffiebekers’

Toen Marijke Basten (74) in de jaren tachtig hoorde van de actie Hou ’t Schoon – bedoeld om de schoonste stad van ons land te kiezen – deed ze de suggestie om vrouwen bij de stadsreiniging in te zetten met opvallende, kleurrijke kleding en dito vuilniswagentjes. Ze dacht dat het vrouwen beter zou lukken mensen aan te spreken die afval op straat gooien. Met haar idee won ze de eerste prijs, maar het plan is uiteindelijk niet van de grond gekomen. En er ligt nog steeds veel troep op straat.

Marijke, die op KNSM-eiland woont, vindt dat alleen klagen geen zoden aan de dijk zet en is daarom zelf maar begonnen met opruimen. Het resultaat bezorgt haar veel plezier. “Er liggen minder blikjes, maar daar zijn papieren koffie- en soepbekers voor in de plaats gekomen.” Lege zakjes Capri Sun vindt ze overal. “Fabrikanten mogen meer aangesproken worden op hun verpakkingen.”

De gemeente heeft opruimmaterialen gegeven voor de maandelijkse actie KNSM Schoon. Samen met andere buurtbewoners houdt Marijke zo “het mooie eiland prettig schoon”.

Als Marijke zwerfvuil gaat rapen gebruikt ze de app HelemaalGroen en registreert zo haar route. Ze loopt ook vaak met haar hond door het Vliegenbos, andere wandelaars herkennen haar inmiddels. Haar hond ‘denkt mee’ en stopt geduldig als zij bezig is. 

HelemaalGroen stimuleert mensen om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app, dan wordt jouw raapronde als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Je ziet ook de routes van andere deelnemers. In Amsterdam doen nu 321 mensen mee. Kijk op helemaalgroen.nl.