Nieuws

Tekort aan overdekt zwemwater in groeiende stadswijken Oost

Amsterdam-Oost kampt met een tekort aan overdekt zwemwater. De transformatie van het Flevoparkbad van buitenbad naar een gecombineerd binnen-buitenbad kan dit probleem oplossen, denkt de gemeente.

“We zijn vol.” Leo de Haas, manager van het Sportfondsenbad, heeft nog drie zwemuren open staan, op vrijdagochtend en op vrijdagavond. Alle andere zwemuren zitten vol, van maandag tot en met zondag, en dagelijks van 8.00 tot 23.00 uur. Hoe graag hij ook zou willen, verdere uitbreiding is niet mogelijk. “Het zwembad om zeven uur opengooien, zodat mensen vóór hun werk nog een uurtje kunnen zwemmen, dat gaat niet. Ik heb er de mensen niet voor. Het zou ten koste gaan van de personele bezetting tijdens het schoolzwemmen, dat wil niemand.”

Het tekort aan overdekt zwemwater in Amsterdam-Oost is al jaren onderwerp van gesprek. En dat terwijl de behoefte aan zwemwater alsmaar toeneemt. Dat was afgelopen zomer goed te merken in het Flevoparkbad, het openluchtbad van Oost: op vele dagen heerste er piekdrukte. De Vereniging Flevoparkbad mocht veel nieuwe leden ontvangen. De teller staat nu op 2.100, een ongekend ledenaantal. Dat het de warmste zomer aller tijden was, hielp een handje mee.

Waar gaan al die zwemmers heen nu het Flevoparkbad gesloten is? Het blijkt een ware diaspora. De een gaat naar het Mirandabad, de ander naar Diemen, een derde naar het zwembad in de Bijlmer, en zelfs het zwembad in Krommenie blijkt populair. Het Sportfondsenbad Oost wordt ook genoemd, maar mondjesmaat. “Je kunt er niet vroeg-zwemmen.” En wat iedereen zegt: het is er te druk. “Het is filezwemmen”, zegt een zwemmer, “je botst continu tegen elkaar op.”

Agenda Zwembaden 2025
Leo de Haas weet het, maar hij kan er niets aan doen. “Wij zijn er voor alle zwemmers: het banenzwemmen, het recreatiezwemmen, het schoolzwemmen, de verenigingen. Dat verwacht de gemeente Amsterdam ook van ons. Wij exploiteren het zwembad in opdracht van de gemeente.”

Het probleem is bekend, vertelt Krista Westerbos, woordvoerder van de centrale organisatie Sport & Bos, verantwoordelijk voor de tien gemeentelijke zwembaden. “Vandaar dat er een Agenda Zwembaden 2025 is opgesteld, waarin de toekomstvisie op de zwembaden in Amsterdam uiteen wordt gezet.”

“De huidige spreiding aan overdekt zwemwater laat vooral een tekort aan de oostzijde van de stad zien”, meldt de Agenda. “Hier liggen de kinderrijke wijken en Zeeburgereiland die de komende jaren, en ook op de langere termijn nog flink zullen groeien.” Een andere passage: “Met de sportnorm van 1 zwembad op 80.000–100.000 inwoners lijkt Amsterdam met haar tien zwembaden te voldoen, maar twee van die baden zijn buitenbaden (beperkte openstelling) en de spreiding van binnenwater in Oost schiet tekort voor deze nieuwe stadswijken.”

Opwaardering van Flevoparkbad
Amsterdam erkent kortom dat er in Oost een tekort aan overdekt zwemwater is. Om daar iets aan te doen, kiest de stad ervoor om bestaande buitenbaden om te bouwen tot combinatiebaden (deels overdekt, deels buiten). Westerbos: “Het Flevoparkbad ligt vlak bij de groeiende wijken IJburg en Zeeburgereiland. Door opwaardering van het Flevoparkbad naar een gecombineerd binnen-buitenbad, hopen we aan de vraag naar overdekt zwemwater in Oost te kunnen voldoen.”