Nieuws

Website voor aanschaf eerlijke en duurzame kleding

Dat de faculteit Natuur- en Sterrenkunde op Science Park niet alleen wereldvreemde bollebozen aflevert, wordt al snel duidelijk als je de website Project Cece bezoekt. Noor Veenhoven en Marcella Wijngaarden studeerden er technische natuurkunde en sterrenkunde, maar besloten om samen met zus Melissa Wijngaarden een hippe verzamelwebsite op te zetten voor de aanschaf van duurzame en eerlijke kleding.

En met succes: Project Cece (een afkorting van ‘conscious clothing’ met een paar extra e’s) bestaat inmiddels twee jaar en is met zo’n 10.000 bezoekers per maand en 12.000 artikelen de grootste duurzame kledingwebsite van Nederland. Elk kledingstuk dat via de site wordt aangeboden heeft één of meer labels, zoals bijvoorbeeld ‘eerlijke handel’, ‘lokaal geproduceerd’ of ‘milieuvriendelijk’. Als bezoeker van de site kun je zo in één oogopslag zien wat er is gedaan om het kledingstuk duurzaam, groen en eerlijk te produceren. De website maakt gebruik van bestaande, bekende keurmerken, maar wil ook juist bedrijven die te klein zijn om voor zo’n keurmerk in aanmerking te komen een kans geven.

“Het is eigenlijk begonnen uit een soort frustratie; we wilden wel heel graag duurzame kleding kopen, maar het was heel moeilijk een overzicht van ‘goede’ winkels’ te vinden”, zegt Noor, één van de oprichters. “Marcella heeft tijdens haar studie sterrenkunde heel aardig leren programmeren en bedacht dat ze zelf wel zoiets kon bouwen. Zo konden we zonder al te veel kosten de website lanceren en nu ook nog bijhouden.” De studie Economie en Bedrijfskunde van Melissa kwam ook goed van pas. “Zij doet nu de financiën.”

Het idee van de website is nadrukkelijk niet om een waardeoordeel of rankingte geven op het gebied van duurzaamheid, maar om de bezoeker zo goed en transparant mogelijk te informeren. “Wij snappen ook wel dat sommige duurzame doelstellingen helemaal niet samengaan en dat duurzaamheid een supercomplex begrip is. Uiteindelijk willen we mensen gewoon helpen bewuste keuzes te maken.” En dan is er ook nog Rank-a-brand waarmee ze sinds kort samenwerken, dat voor degenen die daar behoefte aan hebben wél vergelijkt tussen duurzaamheid van winkels.

Marcella is nu in Engeland aan het promoveren, maar werkt met haar vriend in de avonduren nog steeds aan de website. Noor heeft net besloten om haar baan op te zeggen en fulltime aan Project Cece te gaan werken. Melissa zal haar voorbeeld volgen als ze deze herfst klaar is met haar studie. Dan wordt ook voorzichtig uitgekeken naar een eigen kantoor in Amsterdam-Oost. Plannen zijn er in ieder geval genoeg, zoals het verder ontwikkelen van de Duitse website die al eerder werd gelanceerd, en het opzetten van een Britse site.

De kans is dus groot dat we in de toekomst nog van hen zullen horen. Wie nu nog denkt dat duurzame kleding gelijk staat aan geitenwollen sokken, moet maar eens een kijkje nemen op de site.

www.projectcece.nl //www.rankabrand.nl