Nieuws

Opvang Oekraïners op Kop Java-eiland, grote behoefte aan kleding, verzorgingsproducten en fietsen

Elke dag arriveren er meer Oekraïense vluchtelingen bij de twee opvanglocaties op de kop van Java-eiland. En ja, bewoners van Oost kunnen genoeg doen om ervoor te zorgen dat zij zich in Oost veilig en welkom voelen.

Fietsen, dat is wat de Oekraïense vluchtelingen op de kop van Java-eiland nu het meest nodig hebben. “We hebben zes fietsen beschikbaar, voor zo’n vierhonderd vluchtelingen. Dat is veel te weinig,” vertelt Daphne van Zetten. Samen met haar collega Bianca Koster coördineert ze vanuit De Regenboog Groep de opvang in het oude schoolgebouw van De Kleine Kapitein. Dit is met hotelboot Bellini één van de twee opvanglocaties op de kop van Java-eiland. “De mensen willen de stad verkennen, hebben behoefte aan bewegingsvrijheid. Dames- en herenfietsen, al dan niet met kinderzitje, en kinderfietsen, ze zijn méér dan welkom.”

Elke dag arriveren er meer vluchtelingen bij de twee opvanglocaties. “Ze verkeren in een overlevingsstand,” constateert Koster. Van Zetten: “De sfeer onder de vluchtelingen is vrij rustig. Het grote verdriet, de verwerking, dat moet allemaal nog komen, ze zijn nu vooral bezig met overleven.”

Dat betekent concreet: geldzaken op orde brengen, een bankrekening openen, een BSN-nummer aanvragen om straks te kunnen werken of medische zorg vergoed te krijgen. Die zorg begint op gang te komen. Zo is elke opvanglocatie gekoppeld aan een huisarts. Koster: “De zorgvraag onder de vluchtelingen is enorm. Gisteren bezocht de huisarts de mensen op hotelboot Bellini. Hij kon zijn spreekuur niet eens afmaken, zoveel behoefte was er om een dokter te zien.”

Wasmaatjes
Terwijl Oekraïense vluchtelingen op de kade kleding uitzoeken die zojuist gebracht is door het Leger des Heils, vertellen de coördinatoren wat bewoners in Oost zoal kunnen doen. Dat is spullen leveren, zoals fietsen dus, goede kleding en ongebruikte verzorgingsproducten. Koster: “Tandenborstels, zeep en shampoo zijn de basics, maar ook make-up, bodylotion of nagellak. Vergeet niet, deze mensen hebben niets.” Van Zetten: “Een kapper, daar is ook behoefte aan. Eén van de Oekraïners is zelf kapper. Toen hij vorige week mensen ging knippen, stond er meteen een lange rij.”

Koster vervolgt: “We kunnen ook altijd mensen gebruiken die de handen uit de mouwen willen steken. Van voor een paar uurtjes, tot bijvoorbeeld het komende halfjaar eens per week helpen de locatie draaiende te houden. Bijvoorbeeld met de kinderen spelen, het eten klaarzetten, helpen met de afwas.” Er zijn al buurtbewoners die wasjes draaien. Koster lacht: “Wasmaatjes noemen we ze, geweldig dat ze dat doen.”

Mensen die Oekraïens of Russisch spreken, ook die zijn welkom. Van Zetten: “Niet alle vluchtelingen spreken Engels, dat geldt zeker voor de oudere generatie. Dan is het fijn als er mensen zijn die met hen in hun eigen taal kunnen spreken. Bijvoorbeeld om ze gewoon eens hun verhaal te laten vertellen.”

Voor de bewoners die iets willen doen: houd de oproepen van De Regenboog Groep op sociale media in de gaten, stuur een mail naar vrijwilliger-oekraine@deregenboog.org of kom naar één van de opvanglocaties en laat jouw aanbod of idee met je mailadres achter in het aanmeldboek dat daar bij de balie ligt. De vrijwilligerscoördinatoren nemen dan contact met je op.

Doneren
Je kunt je oude fiets achterlaten of een wandeling maken met een groepje vluchtelingen, maar je kunt ook geld doneren, vertelt Jola Gosen, bij De Regenboog Groep verantwoordelijk voor de donateurswervingen. “Ik ben nu bezig om kluisjes te kopen waarin vluchtelingen hun laptop, fietssleutels of smartphone veilig kunnen opbergen. We krijgen weliswaar budget van de gemeente Amsterdam, maar dat voorziet hier niet in. We bouwen daarom een noodpotje op waarmee we dit soort uitgaven kunnen betalen.”

Op de homepage van de www.deregenboog.org vind je nu een grote oranje knop met Doneer. “Met het geld dat binnenkomt zorgen we voor een veilige en comfortabele verblijfsplek.”

Foto: Bianca Koster en Daphne van Zetten van De Regenboog Groep coördineren de opvang van Oekraïense vluchtelingen op de Kop van Java-eiland.