Nieuws

Minister legt As-Siddieq-scholen sancties op na nieuw negatieve rapport

De onderwijsinspectie heeft wederom vastgesteld dat de voortdurende machtsstrijd bij de drie As-Siddieq-scholen, waar de islamitische basisschool Al Jawhara op het Sumatraplantsoen onderdeel van is, de kwaliteit van het onderwijs bedreigt. De bestuursleden liggen sinds 2020 met elkaar overhoop. Minister van Onderwijs Mariëlle Paul kondigde donderdag forse maatregelen aan.

Het geschil begon na het ontslag van de directeur-bestuurder en gijzelt de scholen sindsdien. Door onenigheid over het (her)benoemen van leden en de toenmalig directeur-bestuurder ontstonden twee kampen die beide beweren de enige rechtmatige bestuurders te zijn. Momenteel is één persoon als bestuurder ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dit moeten er drie zijn. De crisis leidde tot beschuldigingen, intimidaties, schorsingen, onduidelijkheid voor de staf en schooldirecteuren en een rechtszaak. De rechter oordeelde dat beide partijen schuldig waren aan de situatie, maar besliste in het voordeel van het door de bestuursvoorzitter geleide kamp.

Een inspectierapport van de onderwijsinspectie en media meldden in 2018 belangenverstrengeling. Het toenmalig bestuur had banden met weekendscholen die koranlessen geven (en daarvoor ruimtes van As-Siddieq huren) en de Tawheedmoskee, waar de oprichter en voormalig bestuurder van de scholengroep imam is. 

Anderhalf jaar geleden werden door het Ministerie van Onderwijs sancties aangekondigd. Het bestuur van As-Siddieq maakte bezwaar. De minister nam toen nog geen besluit. Volgens het nieuwste rapport van de onderwijsinspectie is het financieel beleid van As-Siddieq verbeterd en is er geen belangenverstrengeling meer met de Tawheedmoskee en de weekendscholen. Wel gaf de school onrechtmatig geld uit, worden problemen niet opgelost, is er gebrek aan zelfreflectie en heeft het nalatige bestuur weinig besef dat het twee voor twaalf is. De inspectie overwoog daarom meer maatregelen, die de minister gisteren bekendmaakte. 

Tot 1 maart is het budget van As-Saddieq beperkt tot 40 procent. Als dan niet drie nieuwe bestuursleden en een directeur zijn aangesteld, houdt het rijk tot 1 juni 80 procent in. Zonder verbeteringen stopt de financiering daarna helemaal. Dit zou het einde voor As-Saddieq betekenen omdat de overheid de enige financier is. Het is voor het eerst in Nederland dat dergelijke sancties in het lager onderwijs worden opgelegd.

Overigens was voor de in 2020 begonnen machtsstrijd al sprake van gebrekkig onderwijs en andere misstanden. Het bestuur voldoet al tien jaar lang niet aan de wet en houdt volgens ex-medewerkers een angstcultuur in stand. In 2009 zegde toenmalig wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs) het vertrouwen in het bestuur op. De school zou onvoldoende aan integratie doen en andere culturen niet dulden. In 2017 verlieten leerlingen van As-Siddieq de zaal bij een dansoptreden in De Balie. Hun geloof zou ze niet toestaan naar dans te kijken en muziek te luisteren. Ex-medewerkers die zich uit protest maanden voor hun vertrek al ziek hadden gemeld waarschuwden in Het Parool en andere media dat het bestuur van As-Saddieq er alles aan zal doen om de connectie met de Tawheedmoskee te behouden. Nadat zomer 2018 een oude foto van jihadisten en ronselaars in de Tawheedmoskee in de openbaarheid verscheen, wilde een Kamermeerderheid ingrijpen. Deze moskee staat bekend om radicale standpunten en bezoekers.