Nieuws

Debat over FIXbrigade uitgesteld, Jungle begint crowdfundactie

De toekomst leek zo rooskleurig voor de FIXbrigade, een initiatief van Jungle Amsterdam. Het project werd alom geprezen en kreeg hoog bezoek uit Den Haag: demissionair minister Rob Jetten en Koningin Máxima spraken er vol lof over. Volgens het coalitieakkoord zou de FIXbrigade worden uitgebreid om Amsterdammers te helpen met het terugdringen van hun energieverbruik. Maar onverwacht ging de gemeentelijke subsidie naar een andere partij en is het voortbestaan van de FIXbrigade in gevaar. “Ons laten omvallen druist in tegen het gemeentebeleid.”

Half december keert het tij. Een aanbesteding die eigenlijk al was toegezegd aan de FIXbrigade blijkt naar Energiebox uit Utrecht te gaan. Terwijl wethouder Zita Pels de gemeenteraad garandeerde dat de FIXbrigade zou blijven bestaan. Pijnlijker is dat zij zelf de aanbesteding hiervoor begon, de gemeente later informeert dat het bedrag te hoog is en Jungle Amsterdam telefonisch inlicht dat het geld van de baan is. Voor de raad toont Pels begrip voor de teleurstelling van de FIXbrigade en nodigt ze Jungle uit voor een gesprek. Directeur Jannekee Jansen op de Haar heeft die uitnodiging overigens nooit ontvangen. Mogelijk hangt dit samen met de ziekte van Pels. Wegens een longinfectie heeft ze tot eind februari haar werkzaamheden neergelegd.

Oorzaak van Pels’ gewijzigde koers is Europees beleid dat bij hoge uitgaven van belastinggeld een aanbesteding verplicht. Dit zou moeten leiden tot de beste keus voor de laagste prijs. De praktijk wijst meestal uit dat ergens voor kiezen complex en maatwerk is. In dit geval bieden FIXbrigade en Energiebox twee verschillende producten aan. Jansen op de Haar noemt de gemaakte keuze appels met peren vergelijken. “In een huis grondig isoleren, zoals wij doen, zit soms dagen werk. Dat is iets anders dan een paar tochtstrippen aanbrengen.” Toch vindt de gemeente de kwaliteit die Energiebox levert net zo goed als die van de FIXbrigade. Hoewel het Utrechtse bedrijf 2 miljoen euro goedkoper zou zijn, loopt de FIXbrigade volgens de officiële lezing de subsidie mis door niet ‘in het tendermodel te passen’. Maar RAN (Red Amsterdam Noord, een collectief van betrokken bewoners waar de FIXbrigade mee samenwerkt) en Jungle stellen dat de gemeente de aanbesteding veel te laat opstartte en geen passende kwaliteitscriteria hanteerde. 

In de hoop steun te krijgen schreef Jansen op de Haar naar wethouders Rutger Groot Wassink (sociale zaken, volwasseneneducatie en inburgering), Sofyan Mbarki (toeleiding arbeidsmarkt en jongerenwerk) en Marjolein Moorman (armoedebestrijding en maatschappelijke voorzieningen). Een kopie van de brief ging naar burgemeester Femke Halsema. “Bewezen is dat de FIXbrigade positief bijdraagt aan gezonder wonen, duurzaamheid, werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, armoedebestrijding en de MBO-agenda (samenwerking tussen de gemeente en MBO-opleidingen). Ons laten omvallen druist in tegen het gemeentebeleid. In dat geval raken zo’n 30 mensen hun werk kwijt. Veel van hen zullen geen andere baan vinden en terugvallen in een depressie. Onze 35 stagiairs verliezen hun werkplek en kunnen daardoor hun school niet afmaken.” Behalve de banen en stages die op het spel staan, vreest Jansen op de Haar ook voor de al ingeplande Amsterdamse huishoudens die in de kou komen te zitten als FIXbrigade ophoudt te bestaan.

De kille reactie van de gemeente begin dit jaar bood geen soelaas. Voor FIXbrigade kan op dit moment niets worden gedaan. Met name de linkse partijen zijn verrast door en teleurgesteld in het plotseling negatieve besluit. Vragen die de PvdA, PvdD, SP en CDA in december stelden, zouden afgelopen donderdag door Pels worden beantwoord. Door haar ziekte is dit verschoven naar 8 februari en heeft Groot Wassink haar taak overgenomen. Inmiddels heeft Jansen op de Haar met de PvdA, de PvdD en het CDA gesproken. “Iedereen vertelt mij dat de hele raad, dus links en rechts, de FIXbrigade graag wil behouden. Het nut van ons werk staat nergens ter discussie.” Jansen op de Haar en haar collega’s zijn vastbesloten door te gaan. Om het tot maart vol te houden worden alle eerdere subsidies van stadsdelen gebruikt en komt er een crowdfundingsactie.

Meer over de FIXbrigade.