Nieuws

Kraken kan weer. ‘We komen graag met een koevoet langs’

Het voormalige buurthuis aan het Ceramplein, een woonark in IJburg, tientallen duplexwoningen in de Jeruzalembuurt: de lijst gekraakte panden in Oost wordt alsmaar langer. De aanvankelijke schrik die mensen voelden om een pand te kraken, na de antikraakwet uit 2010, lijkt verdwenen.

Links een salon voor handverzorging en rechts een Turks koffiehuis, het is een mooie plek voor Joe’s Garage, al tien jaar een bekend kraakpand in de Pretoriusstraat, hartje Transvaalbuurt. Rogier en Simon, niet hun echte namen, hebben net hun kraakspreekuur Oost achter de rug, elke dinsdagavond tussen 20.00–21.30 uur.

Vanavond was het rustig, vertelt Simon. Maar vorige week had hij twintig man voor de deur. “Er komt dan van alles langs, niet alleen jongeren, maar ook gezinnen. Pas geleden hadden we een gezin met twee kinderen die op straat waren gezet omdat woningcorporatie Ymere van hun huis een showwoning wilde maken. Die mensen konden zich op geen enkel sociaal vangnet beroepen. Alleen kraken bleef als optie open. Daar hebben we ze toen bij geholpen.”

Want helpen, dat doen de krakers van Joe’s Garage. Maar alleen als men een goede motivatie heeft. Rogier: “Woningnood is per definitie een goede motivatie, maar het is ook prettig als iemand een politiek verhaal heeft. In de Oosterparkbuurt verzetten bewoners zich bijvoorbeeld tegen de sloop van hun pand. Ja, dan doen we graag mee. Maar het kan ook dat iemand niet in onderhuur wil vanwege de hoge huurprijzen, of niet antikraak wil huren. Dat vinden we ook een prima reden. Antikraak is een systeem gebaseerd op vriendjespolitiek. Het is eerder bedoeld om leegstand in stand te houden dan te bestrijden.”

Niet voor luie mensen
Klopt de motivatie, dan begint het werk pas. “Dat moeten mensen zelf doen, we gaan geen panden uitdelen,” legt Simon uit. Rogier: “Kraken is niet voor luie mensen. Het is een tijdrovende bezigheid. Je moet allereerst uitsluiten dat het pand dat je op het oog hebt, bewoond is. Je fietst langs, fietst nog eens langs, tot je er zeker van bent dat het leeg staat. En je moet weten wat de plannen zijn met het pand. Als het morgen wordt gerenoveerd, word je er meteen uitgezet. Maar bij leegstand maak je een goede kans. De gemeente ontruimt niet voor leegstand, zegt de burgemeester altijd. In dat geval komen we graag met de koevoet langs om je te helpen.”

“Kraken zit weer lekker in de lift,” stelt Rogier tevreden. “Dat komt doordat de woonproblemen in Amsterdam niet zijn opgelost. Er is woningnood, leegstand, er zijn onbetaalbare woningen. En mensen schudden de eerste schrik van de antikraakwet van zich af. Door die wet was je als kraker plotseling strafbaar en crimineel. Maar de afgelopen jaren is er na diverse rechtszaken een status quo ontstaan tussen justitie en krakers. Kraken kan weer.”

Dat is te merken. Elk weekend worden er in de stad panden gekraakt. Rogier en Simon weten dat, want krakers helpen elkaar. Simon: “Onze onderlinge solidariteit is gegroeid na de antikraakwet. Dat is logisch. Als je zo in een hoek wordt gedrukt, dan vergeet je alle onderlinge rivaliteit. Dan help je elkaar.”

Overgebleven brood
Krakers krijgen veel steunbetuigingen vanuit de buurt, veel meer dan vanuit de media. De krakers van Joe’s Garage krijgen het overgebleven brood van de bakker, en als ze buiten een sigaretje roken zeggen de voorbijgangers gedag. Rogier: “De doorsnee Amsterdammer heeft liever dat een pand wordt gekraakt, dan dat het drie jaar leegstaat.”

Door Michel van Dijk en Ewoud Butter

2 Reacties

  1. tof dat het weer kan bij jullie weten jullie of dat in brabant ook weer kan hier zitten zoveel mensen zonder woning en wij hebben ook altijd gekraakt gezeten en mensen gehoplen aan een woning

  2. hee brenda,

    zeker dat kraken weer kan in brabant! het blijft natuurlijk strafbaar dus er zitten natuurlijk wel risico’s aan verbonden!
    KRAKEN GAAT DOOR!!!

Comments are closed.