Nieuws

Jeugdland nu ook paradijs voor studenten Science Park

Filmavondjes, biologische diners en stiekem zoenen in een hut van pallets. Jeugdland, aan de rand van het Flevopark, is sinds kort ook ’s avonds een speelparadijs, maar dan exclusief voor studenten van het Amsterdam University College. Hun tegenprestatie: Jeugdlab, een wetenschapslaboratorium voor kinderen.

“Wat doen jullie vandaag?” Vaste bezoeker Yannis (6) steekt zijn hoofd om de hoek van het huisje achter op Jeugdland. Jeugdlab staat daar met grote letters op. “We maken machines van karton met een kettingreactie!” zegt studente Roos van der Deijl. “Weet je hoe dat moet?”

Yannis kijkt even naar het voorbeeld met twee ronde schijven en zegt dan resoluut: “Het zijn een soort tandwielen, dat kan ik al.” “Goed,” zegt Roos. “Begin dan maar…”

Een paar studenten wilden iets doen voor de buurt. “Ik vroeg me af waarom de meeste studenten community projecten in een ver buitenland doen en niet om de hoek,” vertelt Maryam Alaoui. “Ik had Jeugdland al zien liggen want ik woon ertegenover. Omdat we ook op zoek waren naar een locatie voor onze eigen avonden ben ik er maar eens binnengelopen. Jeugdland bleek op zoek naar nieuwe activiteiten en stond ’s avonds leeg, voor ik het wist hadden we een deal.”

Dus nu komen de studenten hier twee keer per week samen in het hoofdgebouw, waar een paar bankstellen van grootmoeder en een zelf getimmerde bar voor gezelligheid zorgen. De kinderen van Oost kunnen met de studenten elke woensdag- en zondagmiddag uilenballen ontleden, ‘smemory’ doen (memory met je neus) of deelnemen aan een GPS-speurtocht.

“Ik ga iets wiskundigs maken,” zegt Dewi (12) zelfverzekerd bij een berg marshmallows en ongekookte spaghetti. Maak brugconstructies, luidt de officiële opdracht. “Je mag pas een marshmallow opeten als je bouwwerk af is,” waarschuwt Roos een beetje wantrouwend. Maar even later kijkt ze met bewondering naar wat Dewi in elkaar zet. “Wat een stevige constructie maak je daar, heel anders dan de meeste andere kinderen. Mag ik er een foto van maken?”

Even later is de kleine betweter Yannis toch een beetje vastgelopen met zijn machine en helpt Roos hem op weg. De studente is bijna klaar met haar studie aan het Amsterdam University College maar heeft toch nog tijd om iets nieuws op te zetten. “In april beginnen we met Leeslab, een serie leesactiviteiten voor zowel kinderen als voor al die rondhangende ouders hier.”

Als de middag ten einde loopt heeft Yannis toch een machine van karton weten te fabriceren en neemt Dewi een paar enorme marshmallowconstructies mee naar huis. “Om naar te kijken.”

Door Pieter-Bas van Wiechen