Nieuws

Hoger beroep tegen ontvoerders Insiya

Deze week behandelt het gerechtshof het hoger beroep tegen de zes verdachten die de toen 2-jarige Insiya in 2016 met geweld ontvoerden toen zij bij haar oma in Watergraafsmeer verbleef. Dit gebeurde in opdracht van vader Shehzad Hemani. Hij werd hiervoor in 2020 bij verstek tot 9 jaar cel veroordeeld. Moeder Nadia Rashid strijdt al acht jaar voor terugkeer van haar dochter naar Nederland. Voor de ontvoering hadden de in scheiding liggende Hemani en Rashid een conflict over het ouderlijk gezag. 

Hemani, zijn neef en zes andere verdachten bereidden de ontvoering goed voor en noemden die ‘operatie Barney’. Cruciaal was de datum van hun misdrijf in 2016, een dag later diende de zitting om de voogdij over Insiya te bepalen. Eén van de verdachten deed zich voor als medewerker van de sociale dienst en drong zo de woning van Insiya’s oma binnen. Daarna schoten twee mannen hem te hulp. Een van hen dreigde met een taser en had tie-wraps. De tweede man postte bij de deur om de vluchtroute veilig te stellen. Hemani’s neef nam Insiya mee naar een al klaarstaande auto. De oma en een tante van Insiya verzetten zich tegen de ontvoering en konden met hulp van een buurman de ontvoerder die de deurpost bewaakte aanhouden. 

Via Duitsland smokkelde Hemani het meisje naar India, waar hij is veroordeeld tot negen jaar cel voor de ontvoering en het onttrekken van zijn dochter aan het ouderlijk gezag. Ook in Nederland kregen alle ontvoerders gevangenisstraffen. De tot vier jaar cel veroordeelde neef van Hemani vluchtte naar het buitenland. Voormalig politieman Erik S. moet nog altijd aan zijn celstraf van ruim vier jaar beginnen en blijkt inmiddels ernstig ziek te zijn. 

In 2018 oordeelde Het Hof in Den Haag dat Nederland niet bevoegd is Hemani te dwingen zijn dochter naar Nederland terug te sturen. De Hoge Raad vernietigde deze uitspraak een jaar later, waarna het Hof besloot dat Insiya moet terugkeren naar Nederland. In 2019 kreeg Rashid als enige het gezag over Insiya.
Zes jaar geleden stuurde Rashid een videoboodschap en brief aan koningin Máxima. Ze hoopte dat Insiya door haar inzet terugkwam naar Nederland. In haar reactie liet de koningin weten met haar mee te leven. Tijdens een staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan India in 2019 zei het echtpaar de situatie hartverscheurend te vinden. Pieter Omtzigt (toen nog Groep Omtzigt) stelde in 2022 Kamervragen over de zaak en wilde dat daar aandacht voor was tijdens het staatsbezoek van Ram Nath Kovind, de voormalige president van India. Naar aanleiding van dit bezoek zocht Rashid met een brief en videoboodschap opnieuw steun bij Koningin Máxima.
Hemani weigert nog steeds zijn dochter aan haar moeder over te dragen. Sinds de ontvoering heeft Rashid haar dochter  – op last van de rechter in India – drie keer op Skype gezien. Daarna ontnam Hemani haar dat recht door zich niet aan de uitspraak te houden. Ondanks een internationaal opsporingsbevel, een dwangsom en een gesprek tussen demissionair premier Rutte en de Indiase minister-president is Hemani, vermoedelijk met Insiya, nog steeds in India. Dat land levert geen onderdanen uit aan Nederland. 

Voor de ontvoering van Insiya had Rashid al geruime tijd een onveilig gevoel. Een eerdere poging van Hemani haar Insiya te ontnemen mislukte. Na aangifte vond de politie zes gps-trackers onder Rashids auto. Het stalken bleef doorgaan tot de ochtend van de ontvoering. De rechter beoordeelde deze kidnap als heftig en ongehoord en noemde de situatie een rouwproces waar voor de moeder geen einde aan komt. “Een gezinsleven is verwoest, de gevolgen zijn moeilijk te meten.” Rashid heeft altijd verklaard te blijven kijken naar wat ze nog meer kan doen om haar dochter terug te krijgen en blijft haar dochter videoboodschappen sturen. “Mama zal altijd blijven zoeken naar je en mama zal nooit stoppen voor je te vechten.”