Nieuws

Nieuwe warmtebron: bodem Amsterdam geschikt voor geothermie

Tijdens een proefboring bij Amsterdam-Zuidoost bleek een aardlaag ruim twee kilometer onder de grond zo waterdoorlatend dat deze geschikt is voor geothermie. De temperatuur van de duurzame warmtebron is 82 graden, een prima temperatuur om huishoudens mee te verwarmen. Kanttekening is dat het water oppompen moeilijker was dan gehoopt en erg veel elektriciteit kostte. Een andere manier van boren zou een oplossing kunnen zijn.

Geothermie is een zelfvoorzienende warmtebron. Elke kilometer dieper onder de grond stijgt de watertemperatuur met dertig graden. Het water in de Formatie van Slochteren (aardlaag die bestaat uit rode zandsteen) warmt hierdoor vanzelf op. Door water uit poreus gesteente op te pompen wordt duurzame energie voor een warmtenet gewonnen.

De gemeente en energiebedrijven Vattenfall en Eneco zijn – onder voorbehoud – positief over de resultaten in Zuidoost. De drie partijen gaan in het gebied Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel op zoek naar meer aardwarmtebronnen en hopen voor 2030 de eerste aardwarmte te leveren aan warmtenetten in de regio. De haalbaarheid hiervan en of dit rendabel is hangt af van hoeveel (groene) stroom het oppompen van het water kost en of hiervoor genoeg ruimte is op het stroomnet, dat tot 2032 overvol is.

Als de boringen rendabel zijn, is het Amsterdamse streven tienduizenden woningen met warmtenetten van het aardgas te halen weer een stap dichterbij. Eerder deze maand bleek dat het onwaarschijnlijk is dat Amsterdam de ambitie haalt over 16 jaar aardgasvrij te zijn.

Uit seismisch onderzoek moet blijken welke plekken in de regio Amsterdam in aanmerking komen voor boorputten. De hoge investeringen die nodig zijn voor de putten maken het project riskant. Ander nadeel is het gebrek aan ruimte in Amsterdam.

Zie ook:
https://debrugkrant.nl/aardgasvrij-amsterdam-in-2040-nog-ver-weg/