Jan geeft Sterren

Heroes, Zeeburgereiland: ‘Het is de vraag wie als eerste met het idee kwam’ ***

Gebouwen in de vorm van een getrapte piramide zijn een trend. Een gebouw kan aan vier zijden getrapt zijn, zoals de piramides van de Azteken, maar minder dan vier zijden kan ook. De gebouwen van Heroes op Zeeburgereilanddrie aparte gebouwen met in totaal ruim 150 woningen –zijn aan één zijde getrapt. Nog een trend: het planten van struiken en bomen óp gebouwen. De terrassen van Heroes zijn, althans in de presentatietekeningen van Arons en Gelauff architecten, royaal beplant met struiken en bomen.

Ik zal het maar toegeven, bij Dorens Architects ligt een project van ruim 300 woningen op de tekentafel, waarvan de drie aparte gebouwen vierzijdig getrapt zijn. De terrassen zijn, u raadt het al, royaal beplant met struiken en bomen. Wie de trendsetters zijn van het getrapte bouwen en royaal beplanten is niet duidelijk.
De trend is wereldwijd losgebarsten en het is de vraag wie het eerst met het idee kwam. Dat een bepaald ontwerp als eerste is uitgevoerd, vormt hiervoor nog geen bewijs. Neem starchitect Zaha Hadid. Zij maakte voor een buitenwijk van Beijing een uniek ontwerp bestaande uit drie slakvormige witte volumes en publiceerde dit ontwerp online. Ruim voordat haar gebouwen uit de steigers kwamen, opende in het 1500 kilometer verderop gelegen Chongqing een exacte kopie van haar slakvormige witte gebouwencomplex de deuren.

Terug naar Zeeburgereiland. Van een afstand gezien lijken de drie Heroes identiek, wat goed is voor de sculpturale werking van het trio. Van dichtbij zie je dat elk gebouw een eigen kleuraccent heeft in de vorm van verschillend gekleurde aluminium panelen in de puien. Het doel hiervan is om het beeld voor de passant minder eentonig te maken en om het mogelijk te maken tegen een vriend te zeggen: ‘Ik woon in die ene met de gouden luiken’. Dat de getrapte vorm geslaagd is, is mede te danken aan de sobere en regelmatige gridstructuur van de gevels. The Grid… Over trends gesproken.Volgende keer meer over de verMcDonaldisering van de architectuur. *****