‘Utrecht is grondig verkloot’, Oostenburg krijgt 5 sterren

‘ Ik ben héél enthousiast over Oostenburg. Zo moet het. Niet zomaar alles slopen maar gebouwen van waarde laten staan, restaureren en eventueel een nieuwe bestemming geven. Niet de bestaande grachten en watertjes dempen, geen verkeersaders aanleggen. Geen grote grasvelden aanleggen, zoals in het nabijgelegen Funenpark, waarop in campus-model lullige flats verspreid zijn.’

Montessori Steigereiland, 4 sterren: ‘Ze maken nooit iets normaals’

Het schoolgebouw van de Montessori Steigereiland op IJburg voldoet aan geen van deze kenmerken. Het lijkt eigenlijk meer op een bedrijfshal of een sporthal dan op een school. Architect Don Murphy van VMX Architects heeft duidelijk zijn best gedaan om de typische kenmerken van een school te vermijden. Het bijzondere van VMX is dat ze nooit iets normaals maken.
Lees waarom Jan 4 sterren geeft op debrugkrant.nl

5 sterren voor woongebouw Jonas: ‘Alsof een walvis op het droge ligt uit te rusten’

Met echtgenote F. en hond L. ga ik op stap om het pas opgeleverde woongebouw Jonas te bekijken. Dit is een van die gebouwen waarvan ik de ontwikkeling jarenlang gevolgd heb, en nu is het eindelijk zover. Dit moet wel de mooiste locatie van IJburg zijn. Een landtong aan de haven van IJburg, een grasveld waarop de zon altijd leek te schijnen, lag jaren te wachten op zijn definitieve bestemming. 
Artikel op debrugkrant.nl

4 sterren voor hoofdkantoor Booking.com: ‘Prestige is ongetwijfeld een drijfveer geweest’

Facebook, Instagram, Twitter, Apple, Google, Airbnb, Booking. Ons leven wordt in belangrijke mate beïnvloed door slechts een paar internetgiganten. Ons koopgedrag wordt gestuurd. Prijzen van vliegtickets en hotelkamers fluctueren met het uur, alsof een onzichtbare hand aan de touwtjes trekt. De Amerikaanse schrijver Dave Eggers schreef een hilarisch boek, The Every, over een fictief internetbedrijf waarin alle grote techbedrijven gefuseerd zijn tot één monsterachtig monopolie..

Vier sterren voor het AMC, Amsterdam Zuidoost

Maar niet alle moderne ziekenhuizen zijn lelijk. Het AMC is een toonbeeld van goede ziekenhuisarchitectuur. Het AMC, in gebruik genomen in 1983, is het toppunt van functionalisme. Tegelijkertijd is het een gewaagd ontwerp en een prachtig voorbeeld van het structuralisme, een architectuurstroming die in Nederland een sterke aanhang had tussen 1960 en 1980.

4 sterren voor Freebooter, houten huis in de Sportheldenbuurt

‘Dit lichtvoetige, ritmische ontwerp is een absolute tegenpool van minder geslaagde huizen in de directe omgeving. Recht tegenover de Freebooter staat bijvoorbeeld een bijzonder ontwerp met een, op het eerste gezicht, elegant gebogen glasgevel. Bij nadere beschouwing is die glasgevel niet meer dan een keiharde scheiding tussen binnen en buiten.’

De Middenweg, 3 sterren: ‘Deze architectuur tref je in Lelystad en Zoetermeer’

‘Na het lezen van dit verhaal moet ik opschieten want ik heb een afspraak op de Middenweg. Het is een kraakheldere, windstille lentedag en ik besluit op de fiets te gaan. In bedrukte stemming peddel ik traag richting de Watergraafsmeer en overdenk ik het leven van de honderdjarige. Op de Middenweg is het rustig. Opvallend rustig voor een weg die ‘de levensader van Oost’ genoemd wordt.’

Waterwoningen Steigereiland Noord, 4 sterren: ‘Miami Beach. Dexter. Beautiful!’

“Wacht even… bedoel je die armetierige… die scharrige … Nee toch. Ik dacht dat wij dezelfde smaak hadden.” Zo ken ik hem niet, de fotograaf van de Brug. Drammerig, boos, teleurgesteld. Teleurgesteld in mij omdat ik wil schrijven over de waterwoningen van Steigereiland Noord. 
Ik ben verbaasd over zijn reactie. Een buitenmens, een vrijbuiter, een waterliefhebber die kajakt, zwemt, supt. Hoe kan hij niet houden van drijvende huizen? Deinende steigers, bootjes, schemerlicht op het water. Het tikkende geluid van stagen tegen masten. 
“Lul,” antwoord ik. “Ga nou maar kijken daar.”

5 sterren voor Centraal Park en blok 26 op Zeeburgereiland: ‘Getrapte gebouwen zijn hét stijlkenmerk’

‘Het is een koele, half bewolkte dag, en ook vandaag zal het hoogstens 18 of 19 graden worden. Toch blijf ik stug in korte broek lopen, om nog iets van het vakantiegevoel over te houden. Aangekomen op Zeeburgereiland zie ik dat het centrale park van een barre en grauwe bouwzone veranderd is in een weelderige oase met heuvels en meanderende paden. De skatebaan, op dit vroege uur nog uitgestorven, ligt er puik bij. Ik struin in mijn veelkleurige korte broek over de skatebaan, tussen struiken, over olifantenpaadjes om uit te komen bij een van mijn favoriete gebouwen, de Booster, een briljant ontwerp van Bekkering Adams architecten uit 2005.’