Jan geeft Sterren

Spectaculair gebouw, gelinkt aan de historie van Java-eiland

Het ene na het andere hotel opent zijn deuren in Amsterdam. Uw architectuurcriticus beweegt mee op de conjunctuur en recenseert gebouw, keuken én bediening. Op de punt van Java-eiland staat Hotel Jakarta. De vorm van de plattegrond, een taartpunt, is hieraan ontleend.

De punt is afgerond en over de hele hoogte uitgevoerd in glas. Een mooie stunt van SeARCH Architects: je kijkt dwars door het gebouw heen. En dan moet ik nog beginnen over de superduurzame constructie in gelamineerd hout. Hout is als bouwmateriaal duurzamer dan staal en beton omdat de productie van hout, mits afkomstig van verantwoord beheerde bossen, een minder grote impact heeft op het milieu. Gevels en daken zijn voorzien van gebouw-geïntegreerde zonnepanelen. In het hart van het hotel bevindt zich een atrium met een dicht oerwoud aan (sub)tropische bomen en planten die bijdragen aan een gunstig binnenklimaat.

Om ook de binnenkant en de hotelkeuken te beoordelen heb ik mijn gezin meegenomen. Op een regenachtige namiddag dirigeer ik ze naar binnen via een imposante draaideur. ‘Wauw, kijk eens een oerwoud!’ De kinderen rennen enthousiast over een touwbrug door het bos. Een binnenzwembad aan de rand van het oerwoud maakt veel indruk. Ik voel mij als de reisleider uit Jurassic Park. We pakken de lift en inspecteren de rooftop bar. Spectaculair uitzicht over de stad en het IJ. Weer naar beneden en op naar het restaurant.
We melden ons bij de maître d’ die met reserveringsboek en pen in de aanslag op ons staat te wachten. Hoewel de zaal achter hem op dit vroege uur compleet uitgestorven is, kijkt hij bezorgd op de lijst. Helaas geen tafel beschikbaar voor ons. Na enig aandringen krijgen we een cafétafeltje bij de bar. Grote kristallen tumblers en matzwart Aziatisch aardewerk op tafel. Willen wij thuis ook. De spicy inktvis en spicy mosselen zijn een aanrader, de nasi goreng valt tegen. Mijn zoon: ‘iets te veel Conimex’ en ‘had wat langer in de magnetron gekund’.

Tegen de tijd dat we vertrekken zijn alle tafeltjes bezet, de sfeer kosmopolitisch. Zoals vaak na een geslaagd uitstapje vraag ik de volgende dag: ‘En, wat vonden jullie het allermooiste aan Hotel Jakarta?’ Het zwembad en het oerwoud hebben de meeste indruk gemaakt. Ik vind het hotel een aanwinst voor de stad. En mooi dat er op deze plek, waar de stoomboten voor Indonesië gebouwd werden en aanlegden, een verbinding met de geschiedenis gelegd is. Vier sterren *****