Nieuws

‘Een goed plan, mits er echt betaalbare woningen komen’

In de Tolhuistuin vond op 18 mei het tweede debat plaats over de Sluisbuurt. De doelgroep deze keer: 20–35-jarigen, door de gemeente deze avond aangeduid als ‘millennials’. Onder het motto ‘Je bent jong en wilt ook in Amsterdam wonen’ wordt hun gevraagd of ze zich aangetrokken voelen tot de nieuwe wijk, die ‘urban’ moet worden. De Brug peilt de stemming.

In Amsterdam wonen 244.000 millennials. De dagvoorzitter, zelf millennial, geeft aan dat woningbouw een terugkerend onderwerp is in de gesprekken met vrienden. Er is een groot tekort aan vooral middeldure woningen voor de young professional die net niet in aanmerking komt voor sociale huur. Er wordt een aantal stellingen gelanceerd, waarop de aanwezigen – ongeveer tachtig, ‘een goede opkomst’ – via hun smartphone kunnen reageren. Reacties worden geprojecteerd op een groot scherm.

Eric van der Burg, wethouder Grondzaken, licht zijn plan toe. Iedereen wil in Amsterdam blijven wonen, zegt hij, woningen worden onbetaalbaar. “Onder andere met de Sluisbuurt willen we daar op inspelen. Het wordt een wijk voor de urban professional, waar de fiets, ov-gebruik en delen worden gestimuleerd. Het wordt er anders dan in andere wijken, het is er voor de stedeling die overal snel wil zijn.” Hij wil, zegt hij een klimaat creëren waar mensen zoals jullie zich prettig zouden kunnen voelen. Maar… is dat ook zo?

Eerste vraag voor de zaal: welk woord komt als eerste bij je op als je denkt aan de Sluisbuurt? De millennials blijken te denken aan: water, vrijheid, Bijlmer, stedelijk, nieuw, hoog, betaalbaar. Vooral over dat laatste thema krijgt Van der Brug vragen. De wijk krijgt, garandeert de wethouder, 40% middensegment woningen. Of die inderdaad betaalbaar zullen zijn en blijven, daar hebben de aanwezigen de nodige twijfels bij.

Volgende stelling. Heeft de millennial een andere woonomgeving nodig? Een jongen reageert: “Zeker, ik heb geen parkeerplek nodig, zoals mijn ouders. Ik kan met minder ruimte toe en vind het geen probleem om een wasmachine te delen.”

Jenny (26) studeerde in Amsterdam (“Ik ben zo’n young professional”), heeft een baan gevonden en kocht een huis in Almere. “Maar ik mis de stad en wil graag terug, maar ik kan geen betaalbare woning vinden. De Sluisbuurt lijkt een goed initiatief, mits er inderdaad betaalbare woningen komen.” Dat is haar grootste zorg.

Ten slotte een greep uit de tips vanuit de zaal: ‘er is al genoeg sociale huur’, ‘meer woondata verzamelen, niet alleen die van luidruchtige klagers’, ‘woningen met tuin’, ‘graag meer betaalbare koop’, ‘fietsbrug topidee’, ‘geen auto, wel een hok voor m’n fiets’, ‘nooit meer het woord millennial gebruiken’, ‘skybar is een must!’.

De plannen staan nog niet vast. Na de zomer brengt Van der Burg – hij woont zelf op 56 m2, behoorlijk urban – zijn definitieve voorstel naar de raad. Hij zal, zegt hij, kijken of en hoe hij de suggesties van deze avond in zijn plan kan integreren.

Meer over de Sluisbuurt.