Nieuws

Faruk Küçük, fietsende buurtregisseur Haven- en Rieteiland Oost

Faruk Küçük (39) is buurtregisseur op IJburg. Samen met collega’s Simon Gelens en Nathalie Nagtegaal doet hij het politiewerk in de wijk, waartoe ook Zeeburgereiland behoort. Hij is trots op zijn buurtje, dat hij het liefst op de fiets doorkruist. “Er wordt veel geklaagd over de jeugd. Maar wij constateren minder overlast dan het aantal meldingen doet vermoeden.”

Buurtregisseur Faruk legt het geduldig uit. Hij doet eigenlijk al het politiewerk, van meldingen over huiselijk geweld tot simpele verkeerskwesties. Maar hij houdt zich ook bezig met structurele zaken, die betrekking hebben op de inrichting van de wijk, de veiligheid en de leefbaarheid. “Het verschil met de collega’s van de 112-dienst is dat wij er echt voor worden vrijgemaakt.”

De wijk IJburg is grofweg in drieën verdeeld. De buurtregisseurs bedienen er elk een. Voor Faruk is dat Haveneiland Oost en Rieteiland Oost. “Als je kijkt naar mijn buurt, stads met veel hoogbouw, dan zie je een heel diverse bevolkingssamenstelling. Grote woningen met grote gezinnen. Veel begeleid wonen. Daar moet je soms wat meer tijd voor maken.” Maar dat is dan ook precies wat hij leuk vindt aan het werk. Trots: “Als buurtregisseur kun je dingen echt veranderen.”

IJburg
Faruk moet lachen. De eerste jaren hadden hij en zijn collega Simon hun handen vol aan de vele bouwvakkers. Die namen het niet zo nauw met de verkeersregels, waren nonchalant met parkeren. Daarna kwam er een golf aan auto-inbraken, waar gelukkig een verdachte meerdere malen voor is aangehouden. “De laatste tijd neemt het aantal diefstalmeldingen van motoren en scooters juist toe.”

De cijfers
De veiligheidsindex van de gemeente Amsterdam geeft aan dat IJburg een veilige wijk is, te vergelijken met Uithoorn. Het aantal geregistreerde incidenten is er relatief laag. “Opvallend is dat het subjectieve onveiligheidsgevoel groot is. Veel mensen voelen zich dus niet zo veilig. Onterecht, want de cijfers laten een ander beeld zien. Ik hoor mensen zeggen: ik durf niet over straat als het donker is. Dat vind ik heel jammer. Hoe het komt? Ik weet het niet. Ik denk dat de negatieve berichtgeving in de media eraan bijdraagt.”

Sirenes
“Het is waar dat je veel sirenes hoort. Maar daar zitten ook wagens bij die vanaf IJburg naar Oost of Noord gaan. De 112-diensten kijken vanuit het hoofdbureau welke auto vrij en dichtbij is. Bij bureau Balistraat, om maar een voorbeeld te noemen, zijn veel meer incidenten. Het komt dus vaker voor dat collega’s van hier naar daar moeten.”

Jeugd
Eén onderwerp loopt als een rode draad door het werk van de IJburgse politie: de jeugd. Die heeft dan ook de hoogste prioriteit. “We krijgen vooral te maken met overlastmeldingen. Ik ben iemand die veel op de fiets gaat, de jeugd gewoon aanspreekt. Als je kijkt naar de groepen hier, dan zijn het jongens die over het algemeen naar school gaan, maar verder geen vrijetijdsbesteding hebben. Jongens die hangen, chillen, pingen. Ik heb in heel Amsterdam gezeten, West en Noord gedaan. Ik doe dit werk al 17 jaar. In West was er echt een hinderlijke criminele groep.” Stellig: “Dat hebben we hier niet.”

Cruyff Court
“Een hot item inderdaad. Het is een echte hangplek geworden, waar veel jongeren samenkomen en voetballen. Buurtbewoners hebben daar last van. De professionals (van het stadsdeel, Civic en de politie) zitten er bovenop. Alleen constateren zij – en dat is een feit – minder overlast dan het aantal meldingen doet vermoeden. “Kijk, wij nemen alle klachten serieus. Er zijn goede afspraken rondom dat sportveld gemaakt. Maar er zijn ook mensen bij die sowieso tegen het Cruyff Court zijn. Dat vind ik onterecht. Dat er ook veel mensen blij mee zijn, hoor je niet.”

Kinderen van nu de lastpakken van straks?
Ineens kijkt de buurtregisseur streng. “Nu ben je aan het generaliseren. Ik vind jongeren namelijk geen lastpakken. Ik zie ze meer als jonge honden; je moet ze nog van alles leren. Er is sprake van allerlei verschillende etnische achtergronden, van andere normen en waarden. Sommige ouders vinden het goed dat hun kinderen ’s avonds tot laat buiten spelen. Anderen niet. Wij proberen dat in goede banen te leiden. Maar ik vraag je: wat is overlast? Dat is heel subjectief. Sommige mensen vinden gepraat al vervelend. Mij gaat het te ver als ze dingen vernielen of mensen lastig vallen. Dus ja, wat is overlast… Ik denk dat je blij mag zijn dat je op IJburg woont.”

Door Linda van den Dobbelsteen

Politiebureau IJburg
IJburg heeft sinds 2011 een zelfstandig wijkteam en valt niet meer, zoals vroeger, onder bureau Waddenweg. Het politiebureau aan de IJburglaan is te bereiken via 0900-4488, het algemene nummer van de politie (lokaal tarief). Bij spoed bel je 112.
Het bureau is dagelijks geopend (ma en di 11.00–13.00, wo 17.00–19.00, do 11.00–13.00 en 17.00–19.00, vrij 17.00–19.00, za 11.00–13.00 uur en zo 17.00–19.00 uur).