Nieuws

IJburgs team M&M for Mistral supt Friese Elfstedentocht

Stand Up Paddling (suppen) is een jonge sport die wereldwijd sterk in opkomst is. In Friesland werd eerder deze maand voor de derde keer de Sup 11-City Tour gehouden, een wedstrijd over het originele traject van de Elfstedentocht. Hierbij peddelen deelnemers staand op een speciaal raceboard in vijf dagen van Leeuwarden naar Leeuwarden. Van over de hele wereld – we noemen Hawaï, Australië, Frankrijk, Denemarken en de Verenigde Staten – kwamen (professionele) suppers naar Nederland om deze bijzondere tocht te racen.

Team M&M for Mistral uit IJburg, bestaande uit Morene, Miriam, Linda en Safira, deed mee aan de editie van 2011. De tocht beslaat 220 kilometer, verdeeld over vijf dagetappes van 31 tot 45 kilometer. Teamcaptain Morene Dekker: “De omstandigheden waren bar, een volvette tegenwind en striemende regen maakten het ons heel erg lastig. Het zijn lange afstanden die je op één dag supt. Bij 45 kilometer sta je zomaar zeven tot acht uur op je board, en dan zijn er momenten dat je er wel even doorheen zit. Maar zodra je de finish hebt bereikt, ben je alle kou, blaren en pijn aan je spieren meteen vergeten. En gelukkig zijn wij IJburgers wel wat wind gewend: wij trainen op het IJmeer, waar het ook behoorlijk tekeer kan gaan. Maar het was te gek om deel uit te maken van zo’n grootse race met al die deelnemers. En omdat het een vijfdaags evenement is trek je intensief met elkaar op.”

Team M&M for Mistral eindigde als tweede in het klassement van vrouwenteams; een knap resultaat. Dekker: “Volgend jaar doe ik zeker weer mee. Ik zou de tocht erg graag solo willen doen, maar dan moet ik nog harder gaan trainen…”

Een aantal deelnemers van de Sup 11-City Tour komt zondag 25 september naar IJburg om deel te nemen aan het Rondje IJburg. Natuurlijk supt team M&M dan ook weer mee.

Foto:
Teamcaptain Morene Dekker (in het midden) net na de start van de laatste etappe in Dokkum. Stand up paddling is de snelst groeiende sport ter wereld.