Rijpe pruimen, vanille en sigarenkistjes in Blok4

Huiswijn in Blok4

Blok 4 is gelegen aan het IJmeer op de kop van het haveneiland, waar je ‘s avonds mooi de zon onder ziet gaan. Ze werken veel met biologische producten en schenken ook biologische wijn. Ik heb vier wijnen geproefd, waaronder hun witte en rode huiswijn.

Huiswijn wit: Chardonnay, Italië, Veneto 2010
Een wijn die ruikt naar gele appel en ananas. Beetje zoetig in de neus, maar niet heel uitgesproken. Hij smaakt niet droog, maar zeker ook niet zoet. Gewoon makkelijk. Een slobberwijntje.

Huiswijn rood: Bobal / Syrah, Spanje, Valencia 2010
Bobal?, hoor ik u denken. Ja, ik geef toe, ik moest het ook even opzoeken. Een blauwe druif uit Spanje en u raadt het al: er staat nog wat aangeplant in Valencia. Tegenwoordig wordt’ie gerooid en vervangen door populaire rassen, zoals Tempranillo en Garnacha.
De wijn ruikt naar zwart fruit en naar het hout waarin de wijn heeft gerijpt. In de smaak proef ik een zoetje en iets kruidigs. Weinig zuren en geen tannine. Makkelijk drinkbaar.   Misschien overbodig, maar ter verduidelijking: Tannines maken een wijn stroef, het maakt je mond wrang. Proef maar eens koude thee.

Sauvignon Blanc, Chili, Miguel Torres 2011
Meneer Torres introduceerde in Chili roestvrijstalen tanks en temperatuurbeheersing tijdens de gisting. Daarom kunnen wij nu frisse wijnen drinken, en wat voor wijnen. De geur komt je tegemoet zoals dat hoort bij een goede S.B. Heerlijk die geur van asperges, buxus en kruisbessen. Als ik verder snif, ruik ik ook nog wat grapefruit en mango. De smaak is fris, lekker fris oftewel droog. Geen restzoet en een klein bittertje. Heerlijk glas voor de komende zomer!

Cabernet Sauvignon / Malbec / Syrah, Australië, Brown Brothers 2009
Dit familiebedrijf maakt ruim veertig verschillende wijnen! Geloof me, dat zijn er veel. Je moet dan ook echt veel druiven hebben en natuurlijk een brede kennis om van al die verschillende druiven wijn te maken. Bij deze wijn is het in ieder geval goed gelukt. Hij ruikt naar zwarte bessen, rijpe pruimen, vanille en sigarenkistjes. De wijn heeft een volle smaak en een goede balans. Kruidig van smaak en wat tannine, wat de wijn karakter geeft. Terwijl de wijn nog nagalmt in mijn mond proef ik nog wat pure chocola. Hele mooie wijn. Mijn proefglas heb ik dan ook leeg gedronken 😉

Het was een mooie dag in Blok4. Ik heb een toegankelijke, makkelijke huiswijn gedronken. Een allemansvriend, zoals dat hoort bij een huiswijn. De Sauvignon Blanc en de Cabernet Sauvignon zijn goede, lekkere tweede schenkwijnen. Ik zou zeggen: proef ze zelf eens.