De wijnen van Bloem, ‘als zwoel kersenfruit’

En weer was het tijd om wijn te proeven. Deze keer bij Bloem op IJburg, een mooi Italiaans restaurant aan de IJburglaan. Er wordt gekookt met verse, seizoensgebonden en waar mogelijk biologische producten. Je kunt er ook terecht voor authentieke houtoven pizza’s en er is een uitgebreide wijnkaart met veel Italiaanse wijnen. Medewerkster Els onthaalde mij, met vier wijnen.

Müller-Thurgau – Terre del Föhn – Vigneti delle Dolomiti – Alto Adige Italië 2011
Hermann Müller uit het Zwitserse district Thurgau kruiste deze druif, en zo komt hij dus aan zijn naam. Hij deed dat met Riesling en Chasselas en maakte daarmee één van de succesvolste kruisingen. De druif geeft veel wijn, waardoor hij erg rendabel is voor wijnboeren.
De wijn ruikt naar peer, meloen en mandarijn. Wat lichte tonen van anijs ook. Soepel van smaak, zacht en fris, goed in balans.

Pinot Grigio – La Tunella – Colli Orientali del Friuli Italië 2011
Pinot Grigio is de naam die de Italianen geven aan de Pinot Gris. De druiven zijn wat grijzig roze, vandaar. Hij komt van de Familie Pinot, zoals de Pinot Noir die we veel in de Bourgogne zien.
Pinot Gris kan soms wat gesloten zijn qua geur en dat is deze ook. Heel subtiel ruik ik iets van appel en wat florale tonen. Ik proef wat fruit in de aanzet. De wijn smaakt vriendelijk.

Montepulciano – Masseria Coste di Brenta – Abruzzo Italië 2010
Deze druif zien we vooral in Abruzzo. Wij kennen hem van Montepulciano d’Abruzzo, een wijn van de montepulciano druif uit Abruzzo. Klinkt logisch.
In Toscane heb je de stad Montepulciano en op wijnflessen uit die streek staat: Vino noble de Montepulciano. Dat is een geografische aanduiding dat de wijn uit de buurt van Montepulciano komt, maar niet van de Montepulciano druif. In Toscane is de Sangiovese het druivenras, de druif van onder meer Chianti. Zo, dan weet u dat ook weer.
Hij ruikt wat kruidig, naar zwoel kersenfruit en zwarte bessen. Hij smaakt ook naar zwoel rood fruit, wat paprika en de kruiden komen weer terug in de mond. Lichte tannines zorgen voor extra body. Een heerlijke, sappige, ronde wijn.

Vernatsch, Lagrein – St. Magdalener, Alto Adige Italië 2010
Alto Adige is in het Duits ‘Süd Tirol’. Het ligt aan de Oostenrijkse grens en het gebied heeft meer Oostenrijkse invloeden dan Italiaanse. Na WO1 werd het gebied door de Italianen ingelijfd. Deze wijn komt van Vernatsch en Lagrein, die we vooral hier zien.
De wijn is geurig en heeft aardse tonen en rood fruit – zoals aardbeien en rode bessen – in zich. Ook deze wijn is licht kruidig, wat misschien van de houtopvoeding komt. Een elegante smaak, met rijp rood fruit in de mond. Alles is mooi in balans. Deze wijn kun je ook licht gekoeld drinken.

Samen met Els proefde ik vier mooie wijnen, die ik nog niet in mijn blog behandeld heb. Bloem op IJburg is een mooi restaurant, waar je goed kunt eten en drinken. In de dikke wijnkaart staan nog veel Italiaanse wijnen gereed staan om te ontdekken. Saluto!