Een soort milde potpourri in De keuken van Tante Til

Bij Tante Til, een beetje verstopt aan het einde van de IJburglaan, kun je genieten van de wereldkeuken met allerlei lekkernijen. Je kunt je warme hap afhalen, maar je kunt er ook gezellig blijven eten. Eigenaar Bilal verblijdt iedereen met zijn gastvrijheid. Wijn schenkt hij er ook, dus mocht ik komen proeven voor dit blog.
Voor wie zich afvraagt hoe het toch zit met de naam van de traiteur… De dochter van Bilal heet Matilde en zij noemde zich toen ze klein was Tilly. Later hebben ze daar Tante Til van gemaakt. Zo, dat weet je nu. Tijd voor wijn!

Chardonnay, Torrontes – Cerro Punta – San Juan Argentinië
Deze witte wijn is een blend van de populaire Chardonnay en de Torrontes. Deze laatste is de nummer één witte druif van Argentinië. San Juan is het grootste wijngebied na Mendoza en ligt er ten noorden van. De wijn heeft veel tropische geur wat typisch is voor Torrontes. Ik ruik abrikozen(jam), maar ook druiven. Een zachte smaak, niet droog en met een bittertje.

Steen – Avondrust – Western Cape Zuid-Afrika
De druifsteen is de Afrikaanse naam voor Chenin Blanc, een druif uit de Loire. In Zuid-Afrika is hij ook op zijn plaats en geeft hij frisse wijnen met veel geur. Deze wijn ruikt fris en groen, rijpe peren en appels vullen mijn neus. Heerlijk fris en sappig van smaak. Lekker om je mond mee schoon te spoelen.

Ruby Cabernet, Cinsault, Pinotage – Avondrust – Western Cape Zuid-Afrika
Ook de rode wijn van Avondrust schenken ze bij Tante Til. Een wijn gemaakt van drie druivenrassen. Ruby Cabernet zien we eigenlijk alleen in Zuid-Afrika en is een kruising van Cabernet Sauvignon met Carignan (een Zuid-Frans ras). Pinotage staat bekend als dé blauwe druif van Zuid Afrika, maar komt toch echt pas op plaats vier, achter bijvoorbeeld internationale grootheid Cabernet Sauvignon. Pinotage is een kruising van de Bourgondische Pinot Noir en de Cinsault, die op zijn beurt hier ‘Hermitage’ wordt genoemd. U bent weer helemaal op de hoogte 😉 De wijn ruikt licht kruidig en naar rode bessen, aangevuld met zwarte bramen. Donker fruit en aardse tonen proef ik in mijn mond.

Cabernet Sauvignon – Couleurs – Pays d’Oc
De wijn komt uit Zuid-Frankrijk, de Languedoc. Dit gebied is de grootste leverancier van Vin de Pays wijnen. Eén derde van alle Franse wijn komt uit de Languedoc–Roussillon. Het is er ook heerlijk zonnig met weinig regen, dus de druifjes willen daar wel groeien. Cabernet Sauvignon staat ook hier aangeplant, samen met nog veel meer rassen. Een wijnboer heeft onder de naam Vin de Pays veel meer vrijheid om druiven te gebruiken die niet zijn voorgeschreven door AOC wijnwetgeving. De wijn heeft een typisch Zuid-Frans luchtje, maar dat zegt u meer als ik het een Florale kruidigheid noem, een soort milde potpourri. Iedereen maakt natuurlijk met geuren een eigen associatie en die van jezelf zijn het beste, al noem je een geur ‘natte zwembroek’ (ik heb het serieus gehoord!), als je daarmee een wijn herkent en kunt benoemen is het goed.
Terug naar de wijn, want ik ruik toch ook fris rood fruit, framboos en donker fruit. Als ik mijn mond heb proef ik naast het fruit ook zoethout. Redelijk wat smaak met een mooie lengte.

Deze vier wijnen hebben met een kijkje gegeven in de keuken van Tante Til. Het is er lekker eten, met een betaalbaar glas wijn die past bij de kaart. Met de vriendelijkheid van Bilal zit je er heerlijk op je gemak en heb je al snel het gevoel dat je aan je eigen keukentafel zit.