Nieuws

‘Als een ethische hacker leren inbreken’

Op 2 juli opende koningin Máxima de eerste Nederlandse programmeerschool Codam Coding College, op het Marineterrein van Amsterdam. Hiermee beschikt Nederland in één klap over een van de nieuwste programmeeropleidingen ter wereld.

“Ik had moeite om gemotiveerd te blijven tijdens mijn hbo-studie Bedrijfskunde. Het leek alsof het enige doel van sommige vakken was dat je de kennis uit de boeken in je hoofd kon stampen, en er een toets over kon maken. Ik begreep niet wat dat te maken had met het leven buiten de muren van de opleiding. Tijdens mijn laatste studiejaar ben ik gestopt. Een moeilijke beslissing, maar het kon niet anders.”

Jesse Dunnink (22) is nu student aan Codam Coding College. Het onderwijs vindt hij een verademing. “We werken aan concrete projecten, die veelal rechtstreeks uit het bedrijfsleven komen. Je doet dat niet alleen, maar met elkaar. Bij Codam draait alles om peer-to-peer learning, ofwel: samen leren en samen projecten uitvoeren met je medestudenten. Hoe leer je bijvoorbeeld nieuwe software of algoritmes schrijven? Docenten of leerboeken zijn er niet, je moet zelf op zoek naar de oplossingen. Ik leer veel sneller dan op het hbo. Ik heb net in één maand tijd een nieuwe programmeertaal geleerd, ongelofelijk.”

Jorn Brinksma (20) herkent wat Jesse vertelt. In 4 vwo stopte hij met de middelbare school. “Ik had geen hekel aan de vakken, maar wél aan het klassikale onderwijs. Ik voelde geen enkele vrijheid om zelf op onderzoek uit te gaan. Bovendien kon ik daar niet leren wat ik bij Codam wél kan leren. Ik wil graag beveiligingssoftware maken. Ik wil als een ethische hacker leren inbreken in systemen en gebouwen. Zo leer je eerst hoe je beveiliging kunt omzeilen om vervolgens die beveiliging te verbeteren, sterker te maken.”

Geen diploma of vooropleiding
Corinne Vigreux, ondernemer en medeoprichter van TomTom, is initiatiefnemer van Codam. In Parijs leerde ze de Franse programmeerschool 42 kennen, vertelt ze tijdens de opening. “In 2013 is die opgericht door telecom-miljardair Xavier Niel. Hij zag dat er in Frankrijk, net zoals in Nederland, een schreeuwend tekort is aan programmeurs. Ik was onder de indruk en besloot het naar Nederland te halen. Zo is Codam geboren.”

Codam staat open voor iedereen, je hebt geen diploma of vooropleiding nodig en het is volledig collegegeldvrij. “We willen zoveel mogelijk mensen bereiken. Er is bij Nederlandse bedrijven en instellingen zo’n vraag naar software engineers dat we alle programmeurs kunnen gebruiken. Het maakt niet uit of je wel of geen ervaring hebt, vrouw of man, jong of oud, iedereen kan zich aanmelden en een online test doen.”