Nieuws

Twee nieuwe partijen in stadsdeelcommissie, Oost is een buitenbeentje

Oost is een buitenbeentje bij de recente verkiezingen voor de gemeenteraad. Waar in heel Nederland lokale partijen winst hebben geboekt, scoorde ST3M-Méérbelangen in Oost het op een na slechtste resultaat sinds haar bestaan. En terwijl de PvdA de grote winnaar was van de verkiezingen voor de gemeenteraad, heeft de partij in Oost een zetel verloren.

Méérbelangen, nu samen met ST3M, is een gevestigde partij in Oost. Sinds de eerste verkiezingen voor een stadsdeelraad, in 1987 en toen nog alleen voor Watergraafsmeer, is de partij vertegenwoordigd. Bij haar eerste optreden haalde de partij 656 stemmen en sindsdien heeft dat aantal aanzienlijk hoger gelegen (ook omdat het stadsdeel door fusies en groei steeds groter werd). Bij de verkiezingen van 16 maart heeft ST3M-Méérbelangen 2340 stemmen gekregen. Dit is het laagste aantal sinds 1987 en net genoeg om de laatste beschikbare positie in de 15 zetels tellende raad van Oost binnen te slepen.

Veruit de grootste partij in Oost was en bleef GroenLinks, dat ruim 16.000 stemmen kreeg, ongeveer evenveel als vorige keer en weer goed voor vier zetels. Daarmee wijkt de uitslag in Oost ook af van die van de gemeenteraad waar GroenLinks duidelijk verloor en de koppositie moest prijsgeven aan de PvdA. Deze partij bleef in Oost, na D66 (drie zetels), de derde partij, maar de verkiezing voor de stadsdeelcommissie kreeg voor de PvdA wel een bijzondere wending. De partij behaalde iets meer dan negenduizend stemmen, ruim 40% meer dan vorige keer, maar verloor toch een zetel in de commissie en heeft er nu twee.

Dit verlies heeft alles te maken met een andere opzet van de verkiezingen voor de stadsdeelcommissie. In 2018 werd per gebied gestemd – voor Oost zijn er vier gebieden – en de PvdA kreeg in drie van de vier gebieden voldoende stemmen voor een zetel. Deze keer is weer voor de stadsdeelcommissie als geheel gestemd. De PvdA kreeg nu iets meer dan negenduizend stemmen, 2675 meer dan in 2018, maar houdt hier ‘slechts’ twee zetels aan over, een minder dus dan in de vorige commissie.

In Oost maken ook twee ‘nieuwe’ partijen hun entree. Zowel Denk als de combinatie De Groenen Basis Piraten hebben met elk rond de 2500 stemmen voldoende voor een zetel. VVD blijft in de commissie met twee zetels, SP halveert en houdt een zetel. De Partij voor de Ouderen (1194 stemmen), Forum voor Democratie (1141), CDA (992), Indische Buurt bewoners (341) en Partij voor de Dialoog (153) haalden bij lange na de kiesdrempel in Oost niet.