Nieuws

‘Overheid en gemeente: neem het nachtleven serieus’

Dansen mag nog steeds niet, het aantal toegestane bezoekers is beperkt en sinds de coronamaatregelen zijn clubs dicht of moeten al vroeg de deuren sluiten. Hoelang nog tot het nachtleven in Amsterdam bezwijkt? 

Cocktailbar Doka van het Volkshotel werd een jaar geleden omgebouwd tot soundbar. Een concept geïnspireerd op Japanse listening bars waar dj’s tot in de kleine uurtjes draaien en bezoekers aan een tafeltje muziek kunnen luisteren of dansen. “Momenteel kan er helaas niet gedanst worden,” vertelt Axel van der Lugt, cultureel programmeur bij het Volkshotel. “Maar we doen ons best om onze achterban toch een mooie avond te geven die aan alle coronamaatregelen voldoet. Dus minder gasten, een zittend event en met 1,5 meter afstand.” De afgelopen maanden werkte Doka met twee tijdslots tussen 21.00 en 03.00 uur, maar moet sinds 20 september alweer veel vroeger de deuren sluiten. “We waren al minder lang open dan gebruikelijk, maar moeten nu dus nog eerder dicht en daarmee lopen we wederom inkomsten mis.” Volgens hem is het buigen of barsten in het nachtleven. “We doen gelukkig meer projecten, maar momenteel meer voor ons plezier dan dat we er echt wat aan verdienen.” 

Ook Panama moest net als andere clubs in Amsterdam de clubavonden schrappen. Bedrijfsleider Maxime Demoitié: “We proberen voor bezoekers een andere vorm van cultureel vermaak te bieden, zoals comedy-avonden. En onze ruimte kan gehuurd worden voor privéfeesten. Maar het valt niet mee als de maatregelen steeds worden aangepast.” Het probleem is volgens haar dat een avond met aanzienlijk minder bezoekers niet kostendekkend is en dat de frequentie van het aanbod eigenlijk omhoog moet, wat door alle maatregelen lastig te realiseren is. “Het is moeilijk. Natuurlijk zijn we blij dat we een leuk comedyprogramma kunnen bieden, maar hoe lang kan het nog? Die onzekerheid werkt demotiverend en het is heel wrang dat andere sectoren wel mogen terwijl wij het niet eens mogen proberen.” 

Gebrek aan perspectief
Volgens Jorn Lukaszczyk, woordvoerder van de actiegroep Nachtbelang, is de situatie voor het nachtleven schrijnend en ziet het er zonder nieuw steunpakket voor veel ondernemers somber uit. “Er is geen perspectief en sommigen vragen zich af waarvoor ze het nog doen. Als clubs definitief moeten sluiten is dat niet alleen nadelig voor de ondernemers, maar ook voor het algehele cultuuraanbod en jongeren die nu al de illegaliteit in worden geduwd.” Op de maatregel dat Amsterdam de parken ’s nachts gaat sluiten antwoordt hij schamper: “Illegale feesten vinden plaats op andere plekken. En alsof mensen met die verplichte sluitingstijden dan ook daadwerkelijk naar huis gaan.Natuurlijk niet, die gaan naar huisfeestjes. Waarom laat de overheid het nachtleven niet op een veilige manier in een club plaatsvinden? Met een goed ventilatiesysteem, bezoekersregistratie, een temperatuurcheck en met vijftig procent minder bezoekers?” 
Het manifest van Nachtbelang ligt momenteel bij het OMT. “We zijn blij dat ernaar wordt gekeken, maar het heeft lang – te lang – geduurd. We hopen maar één ding en dat is dat onze sector, die op vele vlakken veel te bieden heeft, eindelijk serieus wordt genomen.” 

Door Claudia Pietryga-Spuij