Nieuws

Knip Weesperstraat blijft voorlopig: verkeerswethouder Van der Horst overleeft spoeddebat

Hulpdiensten die in het nauw komen, boze automobilisten die door slagbomen heen rijden of verkeersregelaars belagen, files op de Kattenburgerstraat waarop werd gereageerd met een lawaaiprotest en aanvullend openbaar vervoer dat hulpbehoevende en in het afgezette gebied wonende passagiers niet meer tot de voordeur kan thuisbrengen, terwijl toeristen in de hop on hop off bus wel de verkeersknip mogen passeren. Het is een greep uit de lange lijst met kritiek na de eerste drie weken van de verkeersknip op de Weesperstraat en directe omgeving. Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) had het zwaar in een door de VVD aangevraagd spoeddebat.

Inzet van de oppositiepartijen CDA, Denk, JA21, Lijst Kabamba, SP en VVD was dat het experiment met de verkeersknip onmiddellijk wordt stopgezet. Initiatiefnemer van het spoeddebat Daan Wijnants had signalen ontvangen dat nood- en hulpdiensten ernstige last ondervinden van de verkeersknip en noemde voorbeelden waarvan Van der Horst niet op de hoogte was. Uit het dagelijks overleg dat zij met ambulance, brandweer en politie heeft, maakte zij op dat er geen problemen zijn ondervonden.

Nadat wethouder Alexander Scholtes het GGD en burgemeester Femke Halsema de brandweer tijdens een pauze hadden geraadpleegd, sprak Van der Horst over slechts een incident waarbij een brandweerauto geen spoed had en dat zij zonet opnieuw bevestigd kreeg dat alles goed ging.

Een half uur later stond de situatie er heel anders voor, terwijl het debat gaande was publiceerde AT5 een artikel dat melding maakte van ambulances die met zwaaiende sirenes voor gesloten slagbomen stonden. Marleen van der Kerkhof, directeur van Ambulance Amsterdam, twijfelde of zorg nog wel op tijd kon worden verleend omdat aanrijtijden niet meer altijd werden gehaald. Na crisisberaad van de wethouders en de burgemeester werd het debat voortgezet. Van der Horst reageerde geschokt op het artikel van AT5, Van der Kerkhof zei later haar woorden anders te hebben bedoeld.

Bij1, D66, Groen Links, PvdA en Partij voor de Dieren staan nog steeds achter de verkeersknip, ze wijzen op de afname van verkeersdrukte in het afgezette gebied en vinden het experiment noodzakelijk om files in de toekomst te vermijden. Ze zijn op de hoogte van de problemen met de verkeersknip, sluiten hun ogen daar niet voor en vragen om geduld van de benadeelden. Na afloop van het experiment wordt de situatie geëvalueerd en is er aandacht voor verbeterpunten.

De oppositiepartijen namen hier geen genoegen mee en dienden een motie van afkeuring in tegen Van der Horst omdat die de gemeenteraad onjuist had geïnformeerd over de problemen van de hulpdiensten bij de verkeersknip. Deze motie haalde geen meerderheid, waardoor de verkeersknip vooralsnog tot de einddatum wordt voortgezet. Voor Van der Horst is het hopen dat er geen nieuwe incidenten met hulpdiensten bij de knip zijn, die zouden voor haar grote (politieke) gevolgen kunnen hebben. Over twee weken begint een onderzoek naar het succes van de verkeersknip. Als de resultaten hiervan dit najaar bekend zijn, zal de gemeenteraad besluiten of er een definitieve verkeersknip komt. Meerdere knippen of experimenten daarmee zijn vooralsnog niet uitgesloten.