Nieuws

Eerste paal RI-Oostbuurt, zelfbouwers aan de slag

In de RI-Oostbuurt op Zeeburgereiland is gisteren, 10 juli 2012, de eerste paal geslagen voor de zelfbouwwoningen langs het Buiten-IJ. De eerste bewoners drukten, onder toezicht oog van wethouder van Amsterdam Maarten van Poelgeest op de knop van de heimachine. De nieuwe bewoners versierden de paal eerst, samen met hun kinderen, met fluorescerende verf. Marice de Lange, projectmanager Zeeburgereiland van Projectbureau IJburg noemde het een legendarisch moment. “Vanaf november gaan we echt bouwen op dit eiland.”

Het is een unieke plek, waar veel mogelijk is, zei ze in een interview met deze krant in september 2011. De kavels liggen aan de dijk langs het water van het Buiten-IJ. In totaal worden daar 75 kavels gerealiseerd, in vier naast elkaar gelegen blokken. Het worden geschakelde huizen met oor- en een achtertuin, maximaal vier woonlagen en met oppervlaktes tussen de 250 en 350 vierkante meter.

De verwachting is dat eind dit jaar ook voor de eerste appartementenblokken langs de IJburglaan de palen de grond in gaan. In september opent al een Ouder Kind Centrum, een nieuw flexibel kinderopvangconcept met kinderopvang van Partou en openbaar basisonderwijs van de Montessorischool Steigereiland. Ook het IJburg College krijgt een vestiging in de RI-Oostbuurt, al staat die fysiek eerst nog drie jaar op IJburg.

In twee van de drie silo’s, zo is het plan, wordt het Annie MG Schmidthuis gerealiseerd. Voor de derde wordt onderzocht of er klimwand in gemaakt kan worden. Op het eiland staan ook twee desolaat ogende betonnen gebouwtjes met puntdak. In een ervan opent Martijn van den Dobbelsteen in 2013 een creatieve ontmoetingsplek.

De straten in de RI-Oostbuurt worden vernoemd naar eigenzinnige mensen uit de Nederlandse sportwereld zoals scheidsrechter Blankenstein, Theo Koomen en Faas Wilkes.

Lees ook:
Zelfbouwkavels Zeeburgereiland (21-09-2011)
Nieuwe serie kavels Zeeburgereiland in verkoop (29-05-2012)
Zandzeilen op Zeeburgereiland (11-07-2012)
Pilot met school op maat Zeeburgereiland van start (28-06-2012)
Jesse Limmen: Het Magneetfestival is hippie 3.0 (25-06-2012)
Piekopvang IJburg in nieuwe Montessorischool Zeeburgereiland (19-03-2012)
Komend schooljaar al tweede IJburg College (25-04-2012)
Sporthelden postuum geëerd op Zeeburgereiland (20-10-2011)

Slibvijzelgemalen, net als de silo’s restanten van de ontmantelde rioolwaterzuiveringsinstallatie