Nieuws

Zelfbouwkavels Zeeburgereiland

Op het Zeeburgereiland gaan binnenkort de eerste welstandsvrije zelfbouwkavels in de verkoop. Het gaat om 36 stukjes grond aan de noordkant, langs het Buiten-IJ. “Een unieke plek, waar veel mogelijk is,” zegt projecmanager Marice de Lange van Projectbureau IJburg. Zaterdag 24 september wordt er een kijk- en informatiedag georganiseerd. Tijdens de Amsterdamse Zelfbouwmarkt, op 29 en 30 oktober, gaat de verkoop van de kavels van start.

De kavels liggen misschien wel op het mooiste deel van Zeeburgereiland, namelijk aan het water van het Buiten-IJ. Als je op de waterkering staat, die volgens De Lange een ouderwetse, landelijke dijkuitstraling krijgt, zie je links aan de overkant de Oranjesluizen liggen en rechts het dorpje Durgerdam. De Lange: “Op de waterkering mag niet gebouwd worden. Je bent dus verzekerd van vrij uitzicht.”

In totaal worden op het eiland 75 kavels gerealiseerd, in vier naast elkaar gelegen blokken. De 36 meest oostelijk gelegen kavels worden het eerst bouwklaar gemaakt. Hier verrijzen geschakelde huizen met een voor- en een achtertuin en met maximaal vier woonlagen. “De oppervlakte ligt tussen de 250 en 350 vierkante meter. Als iemand een woning wil splitsen, om bijvoorbeeld een generatiewoning realiseren, dan kan dat. Er is veel mogelijk.”

Plannen Zeeburgereiland
De grond in de RI-Oost, het terrein van een voormalige rioolwaterzuivering, wordt bouwrijp gemaakt. Er zijn gevorderde plannen voor permanente studentenhuisvesting in de wijk. Langs de IJburglaan zullen eind 2012 de eerste palen voor woonblokken de grond in gaan.

Midden in de wijk komen drie moderne sportvelden, waarschijnlijk straks de thuisbasis van voetbalclub Zeeburgia. Een van de velden wordt openbaar, onder meer te gebruiken voor bewoners en scholen. In twee van de drie silo’s – erfgoed van de ontmantelde rioolwaterzuivering – komt in de toekomst het Annie M.G. Schmidthuis. Verder wordt er momenteel onderzocht of in de derde silo de hoogste klimmuur van Nederland gerealiseerd kan worden.

De speelvoorzieningen zijn kriskras door de wijk gepland. De Lange: “Denk hierbij vooral aan ‘natuurlijke speelplekken’. We willen kinderen de ruimte geven om te spelen en te bewegen.” Een open karakter, daar zal het in de RI-Oost om draaien. “In het stedenbouwkundig plan is bewust gekozen voor, in jargon, ‘een kleinere korrel’. “De sfeer wordt daardoor minder anoniem dan bijvoorbeeld op Haveneiland. Natuurlijk hebben we gekeken naar en geleerd van IJburg. Het zou dom zijn als we dat niet gedaan hadden.”

Met de eerste bewoners zal ook de eerste basisschool geopend worden, zo is het plan. In de nieuwe buurt wordt gestart met een experimenteel schoolconcept, waarbij het stadsdeelbestuur eigenaar blijft van de school. “Dit betekent dat men flexibel kan inspelen op de behoeften in de wijk. Een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang huizen in hetzelfde gebouw, zodat het aantal beschikbare plaatsen voor een bepaalde leeftijdsgroep kan worden aangepast aan de vraag. Als het goed gaat, wil het stadsdeel dit systeem op IJburg 2 ook toepassen. Maar RI-Oost beleeft de primeur.”

Op 24 september organiseert het projectbureau een kijkdag in RI-Oost. Dan wordt op het terrein onder meer een kavel uitgezet, zodat geïnteresseerden zich een beeld kunnen vormen van de ruimte. De Lange: “We vinden het belangrijk om nu al zoveel mogelijk informatie te geven.” In november 2012 zouden de eerste palen de grond in kunnen gaan.

Informatie- en kijkdag zelfbouwkavels Zeeburgereiland
zaterdag 24 september
11.00 tot 15.00 uur
De kavels gaan in de verkoop op 29 en 30 oktober tijdens de zelfbouwmarkt bij Strand West in de Houthavens.
Meer informatie op zeeburgereiland.nl

Door Linda van den Dobbelsteen

Sporthelden
De straten in de RI-Oost worden vernoemd naar enigszins tegendraadse mensen uit de Nederlandse sportwereld. Zo krijgen de legendarische voetballer Faas Wilkes en de Amsterdamse zwemster Dina Senff een straat. Maar ook scheidsrechter John Blankenstein en sportverslaggever Theo Koomen krijgen een bordje met hun naam erop. Kea Bouman (1903–1998), naar wie de straat met de zelfbouwkavels vernoemd zal worden, was een groot tennisster die ook op hoog niveau hockey en golf speelde.