Nieuws

Zandzeilen op Zeeburgereiland

Op het zand van Zeeburgereiland voelt een clubje jongens met hun neus aan de wind. ‘Noordwest vandaag, precies goed’, stoten ze elkaar aan. De komende tien jaar zal alles er om de wind draaien. Rutger Eltink en Guido van Rijn wonnen gisteren, op 10 juli 2012, de prijsvraag om de sluisbuurt, met hun zeilwagenpark Wind ’n Wheels. Na de zomer hopen zij het eerste wagentje te hebben rijden.

De wind is trouwens meestal west in Nederland. Maar ook als het stil is, zal er iets te beleven zijn op het terrein. Met Wind ‘n Wheels beogen Eltink en Van Rijn namelijk een duurzaam stadpretpark, waar ook bijvoorbeeld trampolines staan en een klimtoren de lucht in schiet. Eltink lacht. “Nu we gewonnen hebben begint het pas. De voorbereiding kost tijd. Toch hoop ik al na de zomer iets te kunnen laten zien.”

Er komt een paviljoen op het terrein, en dertig zeilwagentjes. Er komt een baan om hard te racen, en één om zandzeilen voorzichtig te leren. Van Rijn ziet het duidelijk voor zich. “Gras, kuipbochten, heuveltjes, spelerij. De snelheid die je op dit terrein kunt halen is ongeveer 80 kilometer per uur. Het is aan alle Amsterdammers om te komen proeven van het zandzeilen. Ideaal ook voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes.”

Omdat de toekomstige Sluisbuurt – ten westen van de Zuiderzeeweg – op Zeeburgereiland braak ligt en voorlopig niet bebouwd wordt, besloot de gemeente het terrein voor een periode van tien jaar beschikbaar te stellen aan een creatieve ondernemer. Die mocht het hebben voor €1, mits zijn plan de stad en de Amsterdammers iets extra’s biedt, en het terrein na tien jaar schoon achterblijft.

Een ideale gelegenheid voor Eltink, die al een tijd op zoek was naar een vaste plek voor zijn hobby. Hij begon zo’n vijftien jaar geleden met zandzeilen, een manier van voortbewegen die stamt uit de 17e eeuw. “Het is een gave sport, eigenlijk een soort racen zoals karten. Maar dan met de wind en zonder herrie.” Hij verzamelde door de jaren heen een clubje om zich heen, dat regelmatig samen racet op strand IJmuiden. Die halve club staat nu enthousiast in het zand van Zeeburgereiland. “Een zeilwagenpark middenin de stad. Zo’n plek is er nergens ter wereld.”

Voor de jury was het geen makkelijke opgave, om binnen de door de gemeente gestelde randvoorwaarden een keuze te maken uit zestien ingediende plannen. “Er zaten veel goede ideeën bij,” zegt juryvoorzitter Frank van Beek, maar weinig waren er echt haalbaar. We hebben vooral gekeken naar of het een goed en creatief plan was, en daarbij financieel haalbaar. Wind ‘n Wheels past perfect bij deze locatie van wind en ruimte.”

Nog een initiatief
Wethouder Maarten van Poelgeest noemt het zeilwagenpark verrassend. “Het is een leuke functie, die Amsterdam nog niet had.” Dat de jury zijn randvoorwaarden als beknellend ervoer, snapt hij. “Daarom hebben we besloten, op hun advies, om een klein deel van het terrein af te splitsen en beschikbaar te maken voor een kleinschalig initiatief van organische stedenbouw. Iets dat wel blijvend is. Wat precies, daar moeten we goed over nadenken.” Het gebeurt hoe dan ook in goed overleg met de kersverse pachters van de sluisbuurt.

Lees ook:
Schansgraven in het schapengras, 16 ideeën voor de Sluisbuurt (30-05-’12)
Groot stuk grond voor goed plan op Zeeburgereiland (28-01-’12)

In de Sluisbuurt op Zeeburgereiland komt een zeilwagenpark