Nieuws

Komend schooljaar al tweede IJburg College

Vanwege het overweldigende aantal aanmeldingen – 390 in totaal – werd nog vóór de loting besloten versneld een tweede IJburg College te stichten. Honderdvijftig eerstejaars van die nieuwe school huizen voorlopig in de bestaande school op Haveneiland. In 2015 kunnen ze waarschijnlijk over naar het nieuwe gebouw in de RI-Oostbuurt op Zeeburgereiland.

Een tumultueuze tijd? “Dat kun je wel zeggen,” verzucht Nico Moen, schoolleider bedrijfsvoering en communicatie van het IJburg College. We hebben op het huidige IJburg College plek voor tweehonderd leerlingen, vijftig voor elk niveau (vmbo-k, vmbo-t, havo, vwo) We wisten dat we populair waren, maar dit hadden we niet verwacht.” De leerlingen komen overal vandaan: uit heel Amsterdam en ook uit dorpen rondom zoals Muiden, Monnikendam en Diemen.

Het grote aantal overaanmeldingen zat de gemeente Amsterdam natuurlijk niet lekker. Want ook op het Calandlyceum in West bijvoorbeeld werd het aantal beschikbare plaatsen flink overschreden. Dan neemt de druk toe om meer leerlingen aan te nemen. Er was haast bij, want liefst voor de loting moesten er extra plaatsen worden gecreëerd. “Ze kwamen al snel bij ons terecht. Een nieuw gebouw, met genoeg fysieke ruimte. Maar er is een reden waarom we niet zo snel kunnen groeien. Wij moeten de kwaliteit en de financiën van ons onderwijs waarborgen.”

Toch ging het IJburg College in op de uitnodiging van de gemeente om te praten. Kijken of het mogelijk was de kinderen, die toch speciaal voor deze school gekozen hadden, een plek te geven. “We stelden wel voorwaarden: een garantstelling van de gemeente voor het extra geld dat nodig is (het rijk betaalt, maar dat geld komt te laat) en de oprichting van een aparte school, een IJburg College 2. Die school stond al wel gepland op het Zeeburgereiland, alleen niet op deze korte termijn.”

Zo biedt het IJburg College in schooljaar 2012/2013 plek aan zevenhonderd leerlingen op school 1 en honderdvijftig op school 2. De echte groei bestaat dus uit driehonderdvijftig leerlingen. “Dat is enorm. En alleen verantwoord als er ook daadwerkelijk een andere school is, met een nieuw team leraren in een eigen ruimte.” IJburg College 2 wordt een school voor vmbo-t en havo. Dat is de grootste groep. Niet alleen in Amsterdam, in heel Nederland. De visie voor de nieuwe school blijft hetzelfde: Zoveel mogelijk leren over jezelf en de wereld om je heen, in een leergemeenschap, iedereen doet mee.

“Natuurlijk,” zegt Moen, “we hadden ook ‘nee’ kunnen zeggen. Maar zo veel uitlotingen, dat wil je niet voor je rekening nemen. Dus we zijn blij met deze oplossing. En we bouwen met plezier verder aan onze school.”

In 2016 is het IJburg College 1 aan de Pampuslaan op IJburg met zo’n twaalfhonderd leerlingen volgroeid. De nieuwe school op Zeeburgereiland biedt straks plaats aan achthonderd leerlingen. Het gebouw is waarschijnlijk over drie jaar klaar.

Lees ook:
Piekopvang IJburg in nieuwe Montessorischool Zeeburgereiland (19-03-2012)
Jubelend IJburg College officieel geopend (01-02-2012)
IJburg College: lustrumfeest en openingsfestival (26-01-2012)
IJburg College wint publieksprijs (16-11-2011)
IJburg College genomineerd voor architectuurprijs: ‘Mooi vanbuiten, wit vanbinnen’
Het nieuwe IJburg College, een school zonder gangen (28-04-2011)