Nieuws

Durgerdam kijkt terug op een spannend weekend

Kelders en tuinen stonden blank, in de huizen bleef het maar net droog. Uit voorzorg waren zandzakken gelegd. Sinds de aanleg van de Houtribdijk in 1976 was het waterpeil in het Amsterdamse lintdorp Durgerdam niet zo hoog als tijdens het eerste weekend van 2024. Ironisch genoeg is dezelfde dijk deels de oorzaak van de ongekend hoge waterstand.

Waterkering de Houtribdijk is ook een verbindingsroute tussen Enkhuizen en Lelystad en scheidt het Markermeer van het IJsselmeer. Bij normale waterstanden wordt water uit het Markermeer naar het IJsselmeer gespuid. Door de enorme regenval van afgelopen periode was dit onmogelijk omdat het water in het IJsselmeer vrijwel net zo hoog stond. De noordoostelijke wind duwde het hoge water over het IJmeer richting Durgerdam en Amsterdam, waar vorige week woensdag de Oranjesluizen sloten. Hierdoor kon water uit het Markermeer niet via het Noordzeekanaal worden afgevoerd. Zondagochtend ging de spuisluis open om het hoge water in het IJmeer te lozen en Durgerdam en andere aan het water liggende dorpen te ontlasten.

Voordeel van de huidige noordoostelijke wind is dat de sluizen bij de Afsluitdijk weer water in de Waddenzee kunnen spuien. Hierdoor zakte het waterpeil in het IJsselmeer maandag al met zo’n tien centimeter en kan het Markermeer weer water afvoeren. Nog onbekend is in hoeverre de komende hoogwatergolf over de IJssel, die later ook het IJsselmeer bereikt, van invloed is op de waterstanden in het Markermeer en IJmeer. 

Durgerdam en andere aan het Markermeer liggende plaatsen hebben een lang verleden met hoog water. Voor de bouw van de in 1933 voltooide Afsluitdijk richtte de Zuiderzee, voorloper van het Markermeer en het IJsselmeer, veel waterschade aan. Uit een van de vele stortvloeden ontstond het vlakbij Durgerdam gelegen Kinselmeer. De Houtribdijk, ooit aangelegd om het huidige Markermeer in te polderen, dateert uit 1976.  In 2003 werd definitief besloten de Markerwaard niet aan te leggen.