Nieuws

Door gemeente geprezen FIXbrigade loopt subsidie mis

De jarenlang door de gemeente geprezen FIXbrigade isoleert sinds 2017 in Oost woningen van huishoudens met lage inkomens. Dit bleek zo’n succes dat inmiddels ook mensen in andere stadsdelen en steden worden geholpen met het verlagen van hun energierekening. Een aanbesteding die binnenleek voor de FIXbrigade gaat nu naar Energiebox, een onderneming uit Utrecht.

FIXbrigade doet warmtemetingen, kijkt samen met bewoners welke maatregelen nodig zijn en monteert gratis het isolatiemateriaal. Daarnaast heeft de organisatie een grote sociale rol in de buurt. Nadat de FIXbrigade zich opgaf om 6800 huizen in Amsterdam duurzamer te maken, begon wethouder van volkshuisvesting Zita Pels in lijn met haar isolatieoffensief een aanbesteding. Een van de voorwaarden is dat minimaal 30 procent van de werknemers een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. FIXbrigade en Energiebox voldoen hieraan. Dinsdag stelde Pels non-profitorganisatie Jungle Amsterdam, de organisatie achter FIXbrigade, er telefonisch van op de hoogte dat de subsidie van de baan is. Energiebox zou voor 2 miljoen euro minder vergelijkbare kwaliteit leveren. FIXbrigade werpt tegen dat marktgerichte partijen eerder naar kwantiteit dan naar kwaliteit kijken en geen vertrouwen van de bewoners hebben gewonnen.

Europese regels verplichten een aanbesteding als een hoog bedrag (10 miljoen euro) van belastinggeld wordt betaald. Ze zijn erop gericht de beste keus voor de laagste prijs te maken. De praktijk wijst meestal uit dat het maken van een keus complex en maatwerk is. 

Opmerkelijk is dat – ondanks het mislopen van de aanbesteding – volgens het coalitieakkoord de FIXbrigade wordt uitgebreid om Amsterdammers te helpen bij het terugdringen van hun energieverbruik. Om het proces tijdens de energiecrisis te versnellen bracht het in opdracht van Pels opgerichte energiebespaarservice in zo’n 30.000 Amsterdamse huizen isolatiemateriaal aan. Deze ingrepen waren minder grondig dan die van de FIXbrigade, die in sommige gevallen constateerde dat de werkzaamheden door de bespaarservice niet goed waren uitgevoerd. 

Vorig jaar bezocht demissionair minister Rob Jetten huishoudens in de Dapperbuurt die hulp kregen van de FIXbrigade. Een paar maanden geleden kwam ook Koningin Máxima langs. Beiden spraken vol lof over het energiebesparende werk. Jetten pleitte voor uitbreiding naar andere steden. Zonder de aanbesteding is de toekomst van de FIXbrigade, die klaar was ook om buiten de stad aan de slag te gaan, onzeker. De subsidies lopen eind dit jaar af. Mogelijk verliezen dertig mensen in januari hun baan.

Pels begrijpt de teleurstelling van de FIXbrigade en blijft ernaar streven zoveel mogelijk Amsterdammers aan een warmer huis en een lagere energierekening te helpen. Via een openbare procedure zou de keuze zijn gevallen op een partij die een eerlijke prijs rekent en aandacht heeft voor mensen met afstand tot de arbeidsmark en lokale initiatieven. De binding tussen een Utrechtse onderneming en de Amsterdamse Dapperbuurt is niet toegelicht. Pels heeft de FIXbrigade uitgenodigd voor een gesprek.

Lees ook:
FIXbrigade helpt je energierekening omlaag te krijgen: ‘Je schrikt ervan hoe verwaarloosd sommige huizen zijn’ (29-04-2022)

Foto: Francis Langedijk en Jannekee Jansen op de Haar zijn de initatiefnemers van de FIXbrigade.