Nieuws

De Nieuwe Ooster en Henri Polaklaan nemen afscheid van rode beuk en kastanjeboom

De minstens 130 jaar oude rode beuk op de Nieuwe Ooster is niet meer. De wortels van de sinds 1994 monumentale boom waren beschadigd door de reuzenzwam. Op 21 februari bewees de begraafplaats de bijna 25 meter hoge boom de laatste eer. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst werd een voor de beuk gecomponeerde muzikale ode gespeeld. Een dag later begon de kap. 

Eigenlijk was de rode beuk een bruine beuk, die in 1892 werd geplant op de door tuinarchitect Leonard Springer ontworpen Nieuwe Ooster. Vermoedelijk was de boom toen al tien of twintig jaar oud. Vanaf de opening van de begraafplaats twee jaar later stond de beuk, een van de zes ‘Springerbomen’, in vak 20. Decennialang is de beuk erg geliefd, sommige mensen reserveren een graf dat in de buurt ligt. Als stille getuige van uitvaarten waakte de beuk over de graven en was de boom een punt van rust en troost. 

Zomer 2019 blijken de wortels van de boom te zijn aangevreten door de reuzenzwam, een parasiterende schimmel die de boom van binnenuit verwoest. Zoals al gevreesd hielpen extra voeding en andere reddingspogingen niet. Een evacuatieplan, de boom zou worden uitgegraven om de wortels schoon te maken en de grond te vervangen, bleek te riskant. Augustus vorig jaar blijkt de boom zo aangetast dat kappen als enige optie overblijft. De beuk maakt dan al geen nieuwe bladeren meer aan en is minder standvastig, wat vroeg of laat gevaarlijk wordt.

Johan Mullenders, al 32 jaar hovenier op de Nieuwe Ooster, opent een e-mailadres voor de boom, waar iedereen een laatste boodschap kan achterlaten. In totaal ontvangt hij 162 mails en beantwoordt ze allemaal namens de beuk. Voor zover bekend heeft geen enkele andere boom een eigen e-mailadres.

Ook de bewoners van de Henri Polaklaan namen vorige maand afscheid van een boom. De meer dan 100 jaar oude kastanjeboom in hun straat was ziek en is om veiligheidsredenen gekapt. Met een ceremonie herdachten de bewoners dat de boom dankzij actrice en danseres Rika Hopper de oorlogsjaren overleefde. In de hongerwinter danste de toenmalige eigenaar van het huidige Desmet zingend om de boom heen als mensen met zagen en bijlen op zoek waren naar brandhout. In 2010 werd dit verhaal tijdens het Amsterdam Lightfestival door kunstcollectief de Tilburgse Beeldjutters met een lichtprojectie op de boom verbeeldt. Het gezelschap was aanwezig bij het afscheid van de kastanje.

Lees ook: De Nieuwe Ooster is een arboretum, ‘geen dooie boel’.