Verzopen tijdens Huiskamerfestival Oost

Op zaterdagavond 7 oktober waren vriendinlief en ik blijde bezoekers van Huiskamerfestival Oost, een kleinschalig festivalletje in gewone huiskamers van gewone mensen. Allerhande leuke figuren vertoonden gedurende een halfuur hun theaterkunsten. Daarna volgde een halfuur pauze om het volgende adres te bereiken. Wie mentaal geen druilregen verdroeg, kon voor beschutting terecht in de intieme Barbaraschool op het Eikenplein. Beschutting was broodnodig kan ik u melden, want de aanhoudende hemelpies was niet te harden.

Ergens in de Vrolikstraat werden we knus met dertig man in een kleine woonkamer gepropt, iedereen een klapstoel onder de kont. Fries Nyk de Vries droeg begeesterd voor uit zijn bundel van ultrakorte verhalen, dikwijls met muzikaal tintje. Zo vertelde hij met onvervalst Friese tongval over zijn eerste verliefdheid en over de achterdocht van zijn vader, een man die de schuur volstouwde met verzamelde spullen. Zijn vader stierf overigens op de camping. Nyk zei dat volgens Tommy Wieringa niets zo triest is als sterven op de camping. Daarover kun je echter discussiëren, vond hij.

Aan het Oosterpark schotelden Jan en Marloes ons een tamelijk absurdistisch toneelstuk voor. Op een goed moment ontkende Marloes dat haar rechterbeen van haar was en tot haar intense geluk kreeg zij van Jan haar verloren linker duim terug. Daarna vroeg hij haar of zij zijn moeder en vader tegelijk wilde zijn en uiteindelijk werd geconcludeerd dat wij, het publiek, morsdood waren. Daar hadden ze geen ongelijk in.

Met tientallen andere verzopen regenkatjes zegen wij neer in de pittoreske aula van de Barbaraschool, waar het prachtige glas in lood je terugbrengt naar de negentiende eeuw. Aldaar stond hypercabaretier Lebbis ouderwets onnavolgbaar te ouwehoeren. De hele wereld wordt er beter van als we vegetarische shit gaan eten, betoogde hij onder meer. En van varkensanusjes zouden we kinderspeelgoed kunnen maken, dus die hoeven ook niet opgevreten te worden. Zo werd het een uiterst leerzame avond, afgesloten met een levendige nababbel in de kleutergymzaal.