Moordwapens

Aan die verrekte Linnaeusstraat, schuin tegenover de onmisbare bieb van Amsterdam, huist tegenwoordig een heus bakkerslaboratorium. Het noemt zichzelf Baking Lab, want je moet wel met je tijd mee natuurlijk. Baking Lab ‘vormt een brug tussen verleden en toekomst’, vertelt de website. De sfeer is ‘speels, onderzoekend en kindvriendelijk’ en afval wordt niet als troep, maar als grondstof gezien. En iedereen mag meebakken! Zulk heerlijk groenig idealisme waarderen wij best en dus belanden vriendinlief, dochters en ikzelf zomaar op het terras, waar allerhande herriebolides langsscheuren. Behalve zoete broodjes bakken kun je bij Baking Lab ook gewoon een bakkie drinken.

Na een niks-mis-mee-koffietje schrijden we dieper de broodtoko in, door de imponerende biokeuken, alwaar smaakvol groenvoer wordt verzopen in olijfolie. Onze dochters willen later misschien bakker worden, dus krijgen ze van de grappentappende meesterbakker twee vochtige deegballen om te kneden. Hij verwent ons met informatie over rogge, gluten, enzymen en de reologie van het deeg. Dat laatste heeft met scheikunde te maken. ‘We zijn hier geïnteresseerd in het verhaal achter voeding’, legt hij uit. Hij gelooft in het therapeutisch effect van deeg kneden: ‘Ik denk dat we later tot de conclusie komen dat het mensen echt kan helpen. Het is heel reinigend om te doen.’

De vier kinderhandjes verzuipen in de blubberige plakbende en transformeren naar reusachtige deegstompen. Jongste heeft jeuk en vraagt of we op haar hoofd willen krabben, zodat er geen brood in haar blonde krullen gaat groeien. Ik informeer of ze nog steeds bakker wil worden. ‘Wij zijn een bakker!’ roept jongste. ‘Nee, wij zijn kinderbakkers!’ overtreft oudste.

‘Dit is een beetje… doodgekneed deeg’, grinnikt meesterbakker als beide dametjes hun deeghandschoenen hebben afgeworpen. Dat dwingt tot innoveren, volgens meesterbakker. We gaan pogen er gevulde deegflapjes van te brouwen. ‘Geen idee of het lukt, maar ik geef het een kans’, zegt hij. Uren later zijn de flapjescreaties klaar. De korst is van beton. Volmaakte moordwapens, zeg ik je.